Nieuws Kempen Herentalse chocolatier presenteert als eerste in België de krekelpraline

Herentalse chocolatier presenteert als eerste in België de krekelpraline

Herentalse chocolatier presenteert als eerste in België de krekelpraline

Nikolaas Viaene van Little Food (links) en chocolatier Dave Van Luyck.

Nikolaas Viaene van Little Food (links) en chocolatier Dave Van Luyck.

Chocolatier Dave Van Luyck van Chocolaterie Valenza uit Herentals heeft gisteravond zijn krekelpraline officieel voorgesteld, de eerste Belgische praline met een krekelvulling. Hij werkt daarvoor samen met Little Food uit Brussel, de eerste kwekerij van krekels voor humane consumptie in ons land. Het idee dateert van de voorbije Wereldtentoonstelling in Milaan, waar Van Luyck gastchocolatier was in het Belgisch paviljoen.

“Op de laatste vrijdag van de Wereldtentoonstelling had de chef-kok in het Belgisch paviljoen het idee opgevat om een themadag rond insecten te organiseren en mij gevraagd om ook iets met insecten en chocolade te doen”, vertelt Dave Van Luyck. “Ik heb toen studentenhaver met krekel gemaakt. Ik poste daarvan foto’s op mijn Facebook en vroeg of Herentals daarvoor open zou staan. Meteen kreeg ik daar reactie op en ben toen in gang geschoten.”

Hazelnootsmaak
Naast studentenhaver met krekel ontwikkelde de chocolatier een praline in melkchocolade met een vloeibare vulling op basis van hazelnootazijn en in het midden een gedroogde krekel. “Krekel smaakt naar hazelnoot, dus ik zocht naar een smaak die daarbij paste”, vertelt hij. Tegen de feestdagen komt er ook nog een truffel waarbij de chocoladen schilfers zijn vervangen door pootjes en vleugels van krekels. Maar waarom krekels? “Insecten zoals krekels vormen een goed alternatief voor vlees en de kweek is veel milieuvriendelijker. Bovendien zijn ze rijk aan proteïnen, vitaminen en mineralen.”

Van Luyck verkoopt zijn insectenassortiment in eerste instantie in zijn eigen winkel, maar wil er ook mee in de retail. Nu al levert hij zijn chocolade in heel wat Carrefour-vestigingen in de regio en daar ziet hij ook graag zijn krekelproducten aan toegevoegd.

Little Food is een anderhalf jaar geleden opgericht bedrijf in hartje Brussel dat de krekels levert voor de chocoladeproducten. “Sinds augustus dit jaar liggen de eerste producten van ons in de winkel”, zegt Nikolaas Viaene van Little Food. “Dat zijn onder andere gedroogde krekels. We doen er een kookboekje bij om klanten te tonen wat ze met de krekels kunnen bereiden.” Little Food verkoopt intussen aan een 30-tal winkels.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Geel
Geel

Raf Patat voelt stijging ook

Het afgelopen jaar hebben we opvallend meer aardappelen gegeten. 8% meer, zo blijkt uit een consumentenonderzoek van VLAM. Aardappelen blijven… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer