Herman Van Rompuy ziet verband tussen stilte en goed leiderschap

Het allereerste Koplopers-symposium van 2013 in de Warende in Turnhout start vrijdagavond met stilte enkele haiku’s. Gastspreker was dan ook Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad en liefhebber van de Japanse dichtkunst. “Stilte is tegendraads.” Volgens Herman Van Rompuy zitten we in een constante beweging: “Ik kan ervan meespreken. U zou mijn agenda eens moeten zien.” Goede leiders zouden volgens hem geen schrik mogen hebben van stilte. “”De stilte laat een goed oordeel toe.” Tot slot verklaarde hij dat je enkel via stilte tot eenvoud komt, wat belangrijk is om de juiste beslissingen te nemen. “”Er is nog nooit iets goed geboren in het lawaai”, zei hij in aanwezigheid van heel wat prominenten.

Caroline Ven, gedelegeerd bestuurder van ondernemersplatform VKW, vatte de moeilijke opdracht voor de bedrijfsleiders samen: “Onder het motto ‘stilstaan is achteruitgaan’ vallen er weinig stiltes in de zakenwereld. Het moet steeds snel gaan. Het is dan ook niet makkelijk en gedurfd om ondernemers en managers aan te sporen tot stilte of om ergens even bij stil te staan.”

SPK vzw organiseert ook in het najaar nog enkele Koplopers-symposia. “Met de Koplopers-symposia trachten we geïnteresseerden te bereiken vanuit alle maatschappelijke geledingen (bedrijven, social profit, kenniscentra, overheden, middenveld, cultuur, natuur, etc.), die geboeid zijn door de thematiek van duurzame ontwikkeling en die zelf bereid zijn om er de handen voor uit de mouwen te steken”, zegt Bart Wuyts, directeur van SPK vzw. “We willen hen motiveren en inspireren, en waar mogelijk bieden we ondersteuning om concrete ideeën uit symposia te laten uitgroeien tot nieuwe projecten.” Samen met VKW, Vormingplus Kempen en SPES Forum, organiseert SPK in het najaar ook nog een vervolgtraject rond stiltebeleving voor leidinggevenden. “Er volgen dan  partners waarmee we in het najaar als vervolgtraject een cyclus ervaringsgerichte workshops rond stiltebeleving voor leidinggevenden plannen.