Dochter Edith, oprichtster Marie-Thérèse en dochter Bea in februari 2016. — © Joren De Weerdt

Het begon als een winkeltje in haar garage, maar groeide uit tot een monument in de sector: afscheid van lingerie-icoon Marie-Thérèse (92)

In Poederlee (Lille) wordt deze week afscheid genomen van een icoon: Marie-Thérèse Versmissen van de gelijknamige lingeriewinkel is op 92-jarige leeftijd overleden. Haar zaak, die in 1970 werd opgestart, begon ooit in de garage en groeide uit tot een gevestigde waarde in binnen- en buitenland. De zaak specialiseert zich ook nu nog in grote maten en lingerie voor onder andere borstkankerpatiënten. “Moeke werkte lang op zondag, destijds een belangrijke dag om bh’s te verkopen.”

Haar bh’s zijn onverwoestbaar, maar Marie-Thérèse Versmissen zelf is helaas niet meer. De 92-jarige onderneemster overleed op 13 september in het AZ Herentals. Tot ver buiten de Kempen kennen vrouwen en allicht ook mannen lingeriezaak Marie-Thérèse in het centrum van Poederlee, een deelgemeente van Lille.

Marie-Thérèse leerde als jonge vrouw de kneepjes van het vak via Madame Coen, een bekende korsettenmaakster uit Merksem, waar Marie-Thérèse met haar ouders woonde voor ze terugkeerde naar haar heimat Poederlee. Het was daar dat ze ook haar eigen zaak opende in 1970.

“Ons moeke had er altijd van gedroomd om een eigen zaak te hebben. Maar met vijf kinderen was dat toch niet vanzelfsprekend. Ze heeft gewacht tot haar kinderen allemaal naar school gingen en al een beetje voor zichzelf konden zorgen”, vertelde Bea Van Grieken, de oudste dochter van Marie-Thérèse in 2016 nog in Citta.

Cupmaat A tot N

De toen nog kleine zaak werd gerund vanuit de garage van Marie-Thérèse en haar man Leon. De zaak werd groter en draaide op volle toeren. Marie-Thérèse maakte er jarenlang een punt van op zondagvoormiddag te werken, tegen de zin van haar kinderen.

“Maar het was een belangrijke dag, want dan gingen de vrouwen van het dorp naar de kerk. En na de mis kwamen ze naar de winkel voor een korset of een bh met een maagstuk. Onze moeder stond dan de hele ochtend in de winkel. In die tijd verkocht ze voornamelijk korsetten en klassieke artikelen. Gewone bh’s waren er toen amper.”

© Joren De Weerdt

In 1989 is Edith, de tweede dochter van Marie-Thérèse mee in de zaak gestapt. Bea volgde veel later, na een carrière als vroedvrouw. In 1996 namen beide zussen de winkel over. Ze begonnen zich te specialiseren in grote maten. “Van cupmaat A tot en met N en van omtrekmaat 65 tot en met 130, bij ons valt geen enkele borst uit de boot (of uit de bh)”, staat ook vandaag nog te lezen op de website van Marie-Thérèse.

Transgenders

De Kempense familiezaak is doorheen de jaren uitgegroeid tot een referentie als het gaat over lingeriemode. “Onze persoonlijke aanpak kennen ze in het buitenland niet. Daar wordt lingerie vooral in grote supermarkten verkocht. België is op dat vlak echt een uitzondering. Ook voor transgenders die met een klein hart de winkel binnenstappen, kunnen wij het verschil maken, of voor borstkankerpatiënten”, verklaarde Edith in 2016.

Zus Bea stierf in 2019 aan een slepende ziekte. Edith bleef zaakvoerder tot haar pensioen. In 2021 nam Ellen Dankers uit Vorselaar de zaak over.

“Groots zijn in alle maten”

Vandaag werken er behalve zaakvoerder Ellen zes dames in de lingeriezaak. De klanten kunnen intussen al meer dan een halve eeuw terecht voor klassieke corsetterie, modieuze en sportieve lingerie of badmode. ‘Groots zijn in alle maten’ blijft het motto. “Je bh-maat verandert gemiddeld zeven keer in je leven”, is een exacte wetenschap die de zussen Van Grieken destijds in Citta nog meegaven.

De uitvaartplechtigheid van Marie-Thérèse Versmissen vindt plaats op woensdag 20 september om 10u in de Sint-Pieterskerk in Lille.