Foto Bert De Deken

Het Nest verhuist brouwerij en distilleerderij van Pirlot naar nieuwbouw

OUD-TURNHOUT, ZANDHOVEN - De energiecrisis dwingt brouwerij Het Nest om de invulling van haar nieuwe magazijn te wijzigen. Begin volgend jaar worden er de activiteiten van Brouwerij-Distilleerderij Pirlot uit Zandhoven ondergebracht.

Het Nest is bekend van speelkaartenbieren zoals SchuppenBoer, HertenHeer, SchuppenAas, KlevereTien en KoekeDam. In 2015 lieten ze brouwerij bouwen in de industriezone Beyntel, op de grens van Turnhout en Oud-Turnhout. Zelfs de coronacrisis kon de groei van de biervolumes echter niet tegenhouden.

Crowdlening

Aanvankelijk werd een groot deel van het magazijn van een buurman gehuurd. Een jaar geleden werd gestart met een nieuwbouw van 12.000 vierkante meter. De gestegen prijzen voor grondstoffen zorgden ervoor dat het gereserveerde budget overschreden werd. Het Nest riep daarom een crowdlening in het leven. Ondernemers konden de brouwerij geld lenen, in ruil werden ze deel van het verhaal en ontvangen ze een jaarlijkse interest.

Luxeproduct

De energiecrisis is nog steeds niet bedwongen. “Niet alleen zijn onze kosten voor gas en elektriciteit zijn zeer sterk gestegen, sinds mei dit jaar zijn ook onze volumes beginnen te dalen”, zegt Bart Cuypers, voorzitter van de raad van bestuur. “Mensen die het moeilijk hebben om de energiefacturen te betalen, gaan natuurlijk eerst besparen op luxeproducten. Bier is er daar een van.”

De nieuwbouw was oorspronkelijk bedoeld als magazijn. Op lange termijn zou de bottellijn van Het Nest ernaartoe verhuizen en automatiseren. Dankzij de extra ruimte voor nieuwe tanks kon dan de capaciteit van de brouwerij uitbreiden.

Pirlot verhuist

“Om de kosten vandaag en in de toekomst onder controle te houden, hebben we besloten om begin volgend jaar de activiteiten van Brouwerij-Distilleerderij Pirlot in Zandhoven te verhuizen naar Oud-Turnhout. De nieuwbouw op Beyntel 19 zal dus ook de brouwerij en distilleerderij van Zandhoven huisvesten.”

Het Nest en Pirlot werken al ruim twee jaar samen.