Nieuws Kempen Heylen Vastgoed ziet verhuurders massaal verkopen

Heylen Vastgoed ziet verhuurders massaal verkopen

Heylen Vastgoed ziet verhuurders massaal verkopen

HERENTALS – Vanaf januari 2020 moeten alle huurwoningen over dubbele beglazing, dakisolatie, rookmelders en modernere verwarmingsketels beschikken. Voor vele verhuurders lopen de kosten om dat klaar te spelen, te hoog op. In dat geval verkopen ze hun woning of appartement liever dan te renoveren. Dat blijkt uit een marktanalyse van Heylen Vastgoed.

Alle huurwoningen, ofwel bijna één op de vijf Vlaamse woningen, moeten vanaf 1 januari 2020 voldoen aan nieuwe vastgoedregels. Voldoet het pand tegen de jaarwisseling niet aan die vooropgestelde energienormen, dan wordt de woning onverhuurbaar verklaard. Vele verhuurders huiveren echter bij de gedachte om te renoveren en dus diep in de buidel te tasten. Ze verkiezen om te verkopen.

“Velen zien de kosten niet zitten omdat ze hun pand dan nog 20 à 30 jaar moeten bijhouden om het te laten renderen. Om die reden kregen we de afgelopen maanden dan ook opmerkelijk meer verhuurders over de vloer die hun woning willen verkopen”, bemerkt Cedric Vanhencxthoven, zaakvoerder Heylen Vastgoed. “Als een verhuurder nu verkoopt aan de marktwaarde, dus geen renovatiekosten inbegrepen, kan hij opnieuw investeren in een ander pand. De nieuwe eigenaar-bewoner daarentegen kan het pand aan een correcte prijs kopen.”

Betaalbaarder

Heylen Vastgoed verwacht nu dat steeds meer verouderde huizen en appartementen op de markt zullen komen. “En dat komt de betaalbaarheid ten goede. Zo zullen veel van die panden aan een vaak lagere prijs op de markt komen waardoor het interessanter wordt voor jonge gezinnen en starters. Momenteel heerst er voor hen een schaarste.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.