Paul Snoeys van De Gulden Coppe Paul Snoeys van De Gulden Coppe. Foto: Koen Fasseur.

Horeca-uitbaters blikken met gemengde gevoelens terug op 2022 en kijken vooruit: “Sommigen zijn bang”

HOOGSTRATEN - Na twee jaren met verplichte sluitingen door de lockdowns verliep voor de horecazaken 2022 enigszins weer normaal. De hoge energieprijzen en de gestegen kosten voor voeding speelden de uitbaters wel parten. Daar komen dit jaar meer personeelskosten bij door de loonindexering. “Het is de volgende maanden afwachten wat de consument gaat doen.”

Voor Paul Snoeys, zaakvoerder van De Gulden Coppe in Hoogstraten en voorzitter van Horeca Provincie Antwerpen, was het voorbije jaar er een met goede en mindere periodes. “Na twee coronajaren ging het de eerste maanden weer beter en ook de zomer was uitstekend”, vertelt Paul Snoeys. “Toen begonnen de energieprijzen te stijgen en die hebben er bij veel horecazaken flink ingehakt. Het zorgde voor een aantal vrijwillige stopzettingen in de sector. Door de slechte economische toestand is het aantal kandidaat-overnemers heel beperkt. Bijna niemand durft nog het risico te nemen. Sinds Nieuwjaar moeten we voor het personeel rekening houden met een loonindexering van 11%. Daardoor worden de winstmarges kleiner.”

Kalmere maanden

“De voorbije feestdagen zijn bij ons oké geweest. Januari en februari zijn traditioneel iets kalmere maanden. Het is afwachten wat de consument gaat doen, bij sommige uitbaters zit de schrik er een beetje in. Als mensen geconfronteerd worden met hoge facturen en minder willen uitgeven, is op café of restaurant gaan vaak het eerste dat wegvalt.”

Net als in veel andere sectoren heeft ook de horeca het moeilijk om personeel te vinden. “Eigenlijk was dat al begonnen voor het coronavirus uitbrak”, legt Paul Snoeys uit. “Uiteraard is dat er daarna niet op gebeterd. Deze winter kan het nog meevallen, in de zomer gaat het moeilijker worden om voldoende volk te vinden. Bij De Gulden Coppe hebben we er op ingespeeld door de openingsuren aan te passen en voortaan twee dagen per week te sluiten. Ook donderdag- en vrijdagnamiddag zijn we niet meer geopend voor lunches.”

Flexi-jobbers

Ben Van den Zegel, mede-uitbater van hotel-restaurant De Jachthoorn en feestzaal Le Cirq in Hoogstraten, toont meer optimisme. “Over het voorbije jaar mogen we niet klagen, ook in de eindejaarsperiode is het druk geweest. Uiteraard had niemand een jaar geleden kunnen denken dat de energieprijzen zo zouden stijgen. Anderzijds zijn die prijzen de laatste tijd weer aan het zakken. In combinatie met de loonindexering bij heel wat mensen verwacht ik niet dat er veel klanten de komende maanden gaan thuisblijven omdat ze minder geld uitgeven.”

“Bij ons zijn er tijdens de coronaperiode weinig mensen vertrokken. Het toont aan dat het team goed draait en heeft als voordeel dat er weinig nieuwe krachten moeten gevonden worden. Tijdens oudejaarsavond in Le Cirq viel het me wel op dat er veel meer flexi-jobbers aan het werk waren dan studenten. Dat is ooit anders geweest. Een mogelijke verklaring is de gestegen levensduurte en meer mensen die iets willen bijverdienen”, aldus Ben Van den Zegel.