Twee foto's Kamp C en Sidati Het huis in volle opbouw en zaakvoerders Claire en David. Foto's: Sidati

Houtbouwer uit Lier bouwt biohuis op Kamp C in Westerlo

LIER, WESTERLO - Deze maand wordt er in Kamp C , een centrum voor duurzaamheid en innovatie, druk gebouwd aan 'The Exploded View Beyond Building' ofwel een biogebaseerde demonstratiewoning die allerlei duurzame bouwtechnieken tentoonstelt. Sidati, een kleine bio-ecologische houtbouwer in Lier, is verantwoordelijk voor de opbouw van het biohuis.

Het is een ongewoon zicht voor een huis, maar het is dan ook niet bedoeld om in te wonen. Het is een soort tentoonstelling in de vorm van een huis. Het doel is een idee geven van wat er mogelijk is op het gebied van circulaire en biogebaseerde materialen en methodes.

Als bezoeker ontdek je circulaire en biogebaseerde materialen, methodes, verhalen en je krijgt een inzicht in hoe je leefomgeving eruit zou kunnen zien in de toekomst.

Liers bedrijf

Het demohuis stond eerder in Alkmaar, in Nederland en verhuisde in maart naar de Kempen. Het idee en ontwerp komt van Biobased Creations, maar het Lierse bedrijf Sidati met, twintig jaar ervaring in houtbewerking, is verantwoordelijk voor de af- en opbouw van het biohuis.

"We hebben het huis afgebouwd (niet afgebroken, red.) in Alkmaar en nu zetten we het terug in elkaar in Westerlo. Het is dus een volledig circulair project", vertelt medezaakvoerder Claire Dewispelaere die het bedrijf runt samen met David Siebens. "Als ecologische houtbouwer vinden we het belangrijk om zulke projecten te steunen."

 

Sidati
Zaakvoerders Claire Dewispelaere en David Siebens. Foto: Sidati.

Grote kleppers

Dat zij, een kleine aannemer uit Lier, mocht helpen aan dit project is vrij uitzonderlijk, al blijven ze er bescheiden over. “We zijn fier dat wij als klein aannemersbedrijf dit project binnen konden te halen. We haalden het van grote kleppers die ook intekenden op deze aanbesteding.”

Het team is nog volop bezig met de bouw van het huis. Vanaf april en tot en met oktober kunnen geïnteresseerden het biohuis bezoeken.

Het huis in volle opbouw. Foto: Sidati