Hulpdiensten oefenen massaal rampenplan bij Ajinomoto Omnichem

omnichem

Maandagavond heeft een 100-tal hulpverleners een grootschalige rampenoefening gehouden bij Ajinomoto Omnichem in Balen-Wezel. Werkzaamheden veroorzaakten zogezegd een explosie waarbij zich een ammoniakwolk vormde. Een eerste evaluatie bracht een aantal communicatieproblemen aan het licht.

Aan de oefening namen verschillende hulpdiensten deel: brandweerzone Kempen, lokale politie Balen-Dessel-Mol, medische diensten zoals Dienst 100, MUG Overpelt en Geel en de eigen bedrijfsbrandweer. Normaal zou de Civiele Bescherming ook deelnemen, maar dat gebeurde niet omdat die werd opgeroepen voor een echte interventie. Verder deed een 15-tal acteurs mee die zich voordeden als slachtoffer. De oefening kaderde binnen het gemeentelijke nood- en interventieplan.

Chaotische situatie
Uit de debriefing, onder meer op basis van waarnemers bij de verschillende disciplines, bleek dat alles vlot is verlopen. Weliswaar kwamen enkele leerpunten naar boven die grotendeels betrekking hadden op de communicatie. Daarnaast bleek het moeilijk om vanuit een chaotische situatie duidelijkheid te krijgen over bijvoorbeeld het juiste aantal slachtoffers.

Ajinomoto Omnichem is van Belgische origine en maakt deel uit van de internationale Japanse groep Ajinomoto met vestigingen in 23 landen en een omzet van meer dan 8 miljard euro. In België heeft het vestigingen in Wetteren, Louvain-la-Neuve en Balen. Het chemiebedrijf maakt fijne chemicaliën voor de farmaceutische industrie.