De Sportschool Retie Uitbaatster Eleonora wil van café De Sportschool een “sportieve bruine kroeg” maken. — © EMA

Iconisch dorpscafé heropent als De Sportschool: “Pint heffen om je armspieren te trainen”

Een van de levendigste cafédorpen van Vlaanderen gaat vanaf het weekend nog wat harder bruisen, want dan gaat het vroegere café Gabriël op de hoek van de Markt in Retie opnieuw open als De Sportschool. Uitbaatster Eleonora (42) wil de iconische staminee van weleer nieuw leven inblazen als een “sportieve bruine kroeg”.

Tegen de muur van het café hangt een oude retrokoersfiets: als decoratie, maar ook om het sportieve karakter van de zaak te benadrukken. “Iedereen is hier welkom, maar zeker ook fietsers en wielertoeristen. Toch is de naam van het café vooral als een knipoog bedoeld. In plaats van thuis in je zetel te zitten, kun je hier in De Sportschool je armspieren komen trainen door een pint te heffen”, zegt de cafébazin met een fijne lach.

Retie-kermis

Vrijdag is de officiële opening van De Sportschool, maar half maart was het café al eens gedurende drie dagen en nachten open tijdens Retie-kermis. “Ik heb toen een tijdelijke vergunning gekregen van de burgemeester”, zegt Eleonora. “Het was een fantastische kennismaking met de mensen van Retie. De tapkraan heeft toen niet stilgestaan. Iedereen was vrolijk en enthousiast.”

Behalve De Sportschool zijn er op en rond de Markt in Retie nog acht andere bruisende horecazaken: Amelie, Kor, De Ster, Bazaar, Gildenhuis, Foli-A, Pastel en La Tazza. “Te veel voor een klein dorp als Retie? Nee, integendeel”, vindt nieuwkomer Eleonora. “We hebben elkaar juist nodig. Hoe meer cafés en koffiehuizen bij elkaar hoe beter. Zo is hier altijd wat te beleven en hebben de mensen keuze. Of kunnen ze van de ene zaak naar de andere gaan.”

Tegen de muur van het café hangt een oude retrokoersfiets: als decoratie, maar ook om het sportieve karakter van de staminee te benadrukken. — © EMA

Eleonora Akihary heeft een vriend en drie kinderen van 12 tot 15 jaar, die allemaal af en toe mee willen helpen achter de toog. Zelf is ze van Indonesische afkomst en woonde tot vandaag net over de grens in Noord-Brabant in Nederland. “Maar uitgaan heb ik altijd in België gedaan, omdat je hier nog écht op café kunt gaan, in een gezellige en sociale sfeer”, zegt ze. “Van opleiding ben ik kapster, maar ik deed de voorbije jaren vooral kantoorjobs. ‘s Avonds en in het weekend kluste ik bij in de horeca. Altijd was het mijn droom om ooit, het liefst ergens in een klein gezellig dorp in België, een eigen café te openen.”

Droomlocatie

Het pand op de hoek van De Markt in Retie, dat intussen al bijna zes jaar leegstond, is volgens Eleonora een droomlocatie. “Dit is een prachtig historisch gebouw, midden in het dorpscentrum, met een authentiek interieur en een terras waar je de hele dag in de zon kunt zitten”, zegt ze. “En in de toekomst gaat het vast nóg beter en mooier worden wanneer over twee of drie jaar het hele marktplein heraangelegd wordt.”