Frituur t Sas Frituur ’t Sas heeft met Ief en Marian na 37 jaar nieuwe uitbaters. — © ram

Ief en Marian nemen met frituur ’t Sas een ‘monument’ over

Frituur ’t Sas in Sint-Jozef Rijkevorsel bleef sinds eind december gesloten, maar daar kwam vanaf paasmaandag verandering in. Ief De Vos en Marian Buelens uit Weelde-Statie (Ravels) zijn de nieuwe uitbaters. Ze behouden het concept van de vorige friturist.

Eric Knaepkens bakte op 22 december na 37 jaar voor de laatste keer frieten en snacks in frituur ’t Sas op Stevennekens. Een overnemer was er op dat moment nog niet. “Ik vernam van een collega dat de frituur te koop stond”, vertelt Marian. “We zijn in januari met Eric gaan praten en een dag later was alles beklonken. Ief en ik werken allebei in het gesloten centrum voor illegalen in Merksplas, maar we hebben loopbaanonderbreking genomen. Mijn zus heeft drie jaar geleden frituur ’t Gouden Moment in Zandhoven geopend en de oudste kinderen werken in een frituur als jobstudent. Dat heeft zeker meegespeeld om de stap te zetten.”

“We hadden al langer het idee om een frituur over te nemen”, legt Ief uit. “Dat bleef een toekomstplan, maar met ’t Sas deed zich een mooie kans voor. Eigenlijk hebben we een monument gekocht. Deze frituur heeft 37 jaar goed gedraaid, dus we beseffen dat we grote schoenen moeten vullen.”

De klanten die tot vorig jaar regelmatig in ’t Sas binnenstapten, hoeven geen schrik te hebben dat Ief en Marian veel veranderen. “Het is een authentieke frituur die altijd bekend heeft gestaan voor de zelfgemaakte stoofvlees, goulash en tartaar. Eric heeft ons de recepten gegeven, dus die gaan we ook zelf bereiden. Twee vroegere personeelsleden van Eric komen bij ons werken, net als onze jongste dochter”, zegt Marian.

De openingsdagen wijzigen wel een beetje. “Vroeger was ’t Sas dicht op maandag en dinsdag, maar wij openen de frituur dan wel. Woensdag en donderdag zijn de nieuwe sluitingsdagen. De eerste week van april zijn we uitzonderlijk wel open op woensdag en donderdag. Een actie om de opening te vieren, is er niet. Tijdens het EK voetbal in juni gaan we wel iets speciaals doen wanneer de Rode Duivels spelen”, vertelt Ief.