IJSSLOEBERKE Bart Van Bouwel en Elien Stappaerts, zaakvoerders van IJssloeberke in Tielen, tonen enkele lekkernijen in hun gloednieuw productie-atelier op Wespedongen. — © Bart Van den Langenbergh

IJssloeberke neemt nieuw productie-atelier in gebruik: “De vraag naar ons ijs was enorm gestegen”

IJssloeberke, de bekende ijsverkoper uit Tielen (Kasterlee), investeerde fors in een gloednieuw productie-atelier. “We willen efficiënter werken, zonder ons ambachtelijk karakter te verliezen”, zeggen zaakvoerders Bart Van Bouwel en Elien Stappaerts.

IJssloeberke aan Wespedongen in Tielen produceert en verkoopt al sinds 1988 ambachtelijk hoeveroomijs, zowel voor takeaway als voor verbruik ter plaatse in het ijssalon in een landelijke omgeving. Naast dorpsgenoot IJsboerke als bekende industriële grote broer, is het Tielense IJssloeberke bekend in zowat de hele provincie Antwerpen.

Bart Van Bouwel (40) en zijn partner Elien Stappaerts (37) uit Tielen namen in mei 2019 het familiale landbouwbedrijf over. Ondanks de coronapandemie die wat later uitbrak, hebben de nieuwe zaakvoerders IJssloeberke een nieuwe dynamiek gegeven. Het ondernemende koppel investeerde in de ijshoeve met een speeltuin, in de ijskarren en foodtrucks. In de Kempen rijden tijdens het hoogseizoen zes ijskarren van IJssloeberke rond en vier andere toeren in Antwerpen. Zo staat er ook een vaste ijskar op de Antwerpse Groenplaats. “Wij waren hier al langer klant”, vertelt Elien Stappaerts. “De ambachtelijke smaken vonden we nergens anders en we zagen bij elk bezoek kansen om daar meer mee te doen.”

De ijskarren van IJssloeberke met onder meer ijsventer Joris Van Laer zijn een bekend gezicht in de Kempen en ook in Antwerpen. — © BERT DE DEKEN

Nieuwe kooklijn

De inspanningen van het jonge koppel veroorzaakten een explosieve groei van de ijsverkoop en het aantal bezoekers. Hierdoor drong de investering in een gloednieuw productie-atelier zich op. “Onze capaciteit bij IJssloeberke zat op de limiet”, leggen Bart en Elien uit. “Het productieproces was ook bijzonder energieverslindend. In het seizoen werkten we vaak van 5.30u ‘s morgens tot diep na middernacht. Dat alles leidde tot de beslissing om flink te investeren in een nieuwe kooklijn.”

De term kooklijn klinkt misschien wat bizar als het over ijs gaat, maar dat concept klopt wel volgens de uitbaters. “Koken kost energie, net als invriezen. We kozen daarom voor een uiterst energiezuinige installatie met warmtewisselaars, legt Bart Van Bouwel uit. “Het proces blijft even ambachtelijk als vroeger en de recepten veranderen niet. Maar we kunnen wel veel milieuvriendelijker meer volume halen. De stijgende vraag naar ons ijs komt onder meer van brasseries en restaurants die ons op hun kaart willen plaatsen. Ook die mensen gaan we nu beter kunnen helpen zonder nog een uur minder te moeten slapen.”

Het gamma van IJssloeberke in Tielen is heel uitgebreid. — © RR

Melk van eigen koeien

Met de oude productielijn maakte IJssloeberke tussen de 30.000 en 40.000 liter ijs per maand. In het nieuwe en milieuvriendelijke productie-atelier kan de productie verdrievoudigd worden. De ijshoeve kan rekenen op drie vaste medewerkers. “We kunnen nu op een dag koken wat we anders in een week zouden doen”, benadrukt Bart Van Bouwel. “Het recept van ons ambachtelijk ijs is een groot geheim. Maar met de melk van onze eigen koeien, met 100% natuurlijke ingrediënten en met liefde en gezond boerenverstand, weet je al veel. Intussen bieden we vijftig smaken aan: puur en zonder kunstmatige smaak- en kleurstoffen.”

Na enkele weken proefdraaien kreeg burgemeester Ward Kennes (CD&V) samen met enkele schepenen woensdag de eer om de installatie officieel definitief op te starten. “Dat is net op tijd voor de drukke periode van de kerststronken en het eindejaar”, besluit Elien Stappaerts.

Info: http://IJssloeberke.be