Nieuws Kempen In 11 maanden meer faillissementen dan in heel 2018

In 11 maanden meer faillissementen dan in heel 2018

In 11 maanden meer faillissementen dan in heel 2018

KEMPEN – Tijdens de eerste 11 maanden van 2019 legden 366 Kempische ondernemingen de boeken neer. Dat zijn er nu al meer dan de 340 van vorig jaar. Onze regio volgt daarmee een nationale tendens.

In België werden de voorbije 11 maanden 10.676 faillissementen uitgesproken, 18,9% meer dan dezelfde periode vorig jaar. “En zelfs meer dan in het hele jaar 2018”, zegt financieel dienstverlener Graydon in haar maandelijks rapport. “Met alleen nog de maand december te gaan, lijkt het er sterk op dat we afstevenen op het op één na hoogste jaar wat aantal faillissementen betreft. Alleen in het jaar 2013 kleurden de cijfers nog feller rood.” Graydon meent dat enkele wetswijzigingen een verklaring vormen voor de stijging. Zo kunnen voortaan ook vzw’s en vrije beroepen een faillissement aanvragen. Verder maken de rechtbanken gebruik van de mogelijkheden om spookbedrijven op te doeken.

De ondernemingsrechtbank Antwerpen, afdeling Turnhout vindt niet onmiddellijk een eenduidige reden voor de opvallende stijging. “We stellen wel meer aangiftes van staking van betaling vast”, klinkt het. “Vroegen moesten die per formulier bij ons ter plaatse gebeuren, waarna de griffier een akte opmaakt. Nu kunnen de boeken alleen nog worden neergelegd door alles digitaal in te brengen. Daardoor is de stap misschien minder groot geworden.”

Zorgt de stijging ook voor extra werkdruk op de ondernemingsrechtbank? “Dat varieert van week per week. Vroeger was 6 per week veel, nu zitten we gemiddeld aan 7 à 8. Maar er zijn zowel weken van 2 faillissementen als van 13, dat was vorig jaar wel wat minder.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Geel
Geel

Top 25 voor Glow uit Geel

Ellen Leysen van Glow ontving een Sugar Achievement Award van Royx Pro. Hiermee behoort het Geelse schoonheidssalon tot de 25 beste… Lees meer