“In Hongarije leerde Tom ijs draaien bij een van de beste ijsmakers van Europa”

TURNHOUT - Brood en Hongaarse gebakspecialiteiten bereidt hij al langer, maar sinds kort fabriceert bakker Tom Cseri ook Italiaans Ijs. Dat is vanaf nu te koop in de bakkerij in de Prinsenstraat.

Bakker Tom heeft zowel in Canada als in het Belgische Herentals en in zijn moederland Hongarije veel ervaring opgedaan als bakker. "Maar in Hongarije heeft hij ook ijs leren maken", weet Timea, Toms echtgenote.

"Tom heeft er gewerkt bij een van de beste ijsmakers van Europa. Dat Italiaans ijs maakt hij nu ook."

Punch

Wat onderscheidt Italiaans ijs van het roomijs dat wij kennen? Tom heeft het moeilijk om dat in het Nederlands uit te leggen, dus laat hij me maar wat proeven: de variëteit 'punch'. Naar verluidt een typisch Hongaarse ijssmaak, met een vleugje rum in. Ik ben meteen overtuigd.

Rijkere smaak

"In de Italiaanse sorbets zit meer fruit, de gelato is gemaakt met enkel melk en room. Het ijs bevat veel minder lucht dan het industrieel gemaakte ijs dat je in het warenhuis koopt. Een liter van dit ijs weegt zwaarder. Dat staat garant voor een rijkere smaak."

Langer open

De bakkerij van Tom ligt niet in een drukke winkelstraat met veel passage. Of het de ideale plaats is om ijs te verkopen, moeten Tom en Timea dus nog afwachten. "Onze winkel is, behalve op maandag, dagelijks open tot 18u, maar in de zomer doen we daar nog een paar uur bij", belooft Timea. "Enkele klanten hebben ons al gezegd dat ze anders niet meer hier geraken na het werk. We hopen dat de smaken van het ijs voor zich spreken en dat mensen daar wel eens een omweg voor willen maken."