Nieuws Kempen ‘In Stormen Sterk’ wordt sterke toeristische trekpleister

‘In Stormen Sterk’ wordt sterke toeristische trekpleister

‘In Stormen Sterk’ wordt sterke toeristische trekpleister

GIERLE – Het gemeentebestuur van Lille speelt een toeristische troef nog sterker uit. De historische windmolen In Stormen Sterk in Gierle krijgt tegen 2022 een bijgebouw met een authentieke bakoven. Het grasplein rond de molen wordt opgesmukt en omgetoverd tot een landelijke omgeving.

Het gemeentebestuur van Lille wil samen met de vzw Kempens Landschap het domein van de molen In Stormen Sterk sterk opwaarderen tot een toeristische troef voor de regio. De eeuwenoude fiere molen zelf kreeg al een grondige opknapbeurt en is onder impuls van vijf molenaars in 2014 weer maalvaardig gemaakt. Kempens Landschap is sinds 2007 eigenaar van het gebouw en gaf de molen in erfpacht aan de gemeente.

Voor de uitbouw van het molenterrein kregen beide partners deze week goed nieuws van Leader Kempen Zuid, een landbouw- en plattelandsfonds met financiële middelen uit Vlaanderen, Europa en de provincie Antwerpen. Het nieuwe project voor In Stormen Sterk ontvangt een subsidie van 100.000 euro, op een totale geraamde kost van 250.000 euro. Het project bestaat uit een nieuw bijgebouw met een authentieke bakoven, de landschappelijke aankleding van het grasplein en de ontwikkeling van een graanwandeling en landbouwbeleving.

Beleving

“Onze plannen met de omgeving van de molen zijn groot”, legt schepen Luc De Backer uit in Gazet van Antwerpen “Allereerst willen we het domein opwaarderen met een bakoven. Op die manier kan jong en oud daar het verhaal van graan tot brood helemaal beleven. Eerst kan je in de molen bekijken hoe graan gemalen wordt, en nadien kan je tijdens workshops mee helpen om het meel te verwerken tot brood.”

Landelijk karakter uitspelen

Het grasplein rond de molen krijgt een natuurlijker uitzicht zodat het landelijk karakter ervan in de kijker springt. In de loop van 2021 starten de bouw van het bijgebouw en de aanleg van de omgeving. Half 2022 zou het vernieuwde molenterrein klaar moeten zijn.

 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.