Innovatieve bedrijven werken al tien jaar samen in de Open Manufacturing Campus

TURNHOUT - De vzw Open Manufacturing Campus bestaat tien jaar. OMC is gevestigd op de vroegere Philipssite, waar het een ecosysteem rond innovatie en productie uitbouwt. Vandaag zijn er al twintig bedrijven gevestigd, die samen werk bieden aan 366 mensen, naast de 470 medewerkers die Signify vandaag nog tewerkstelt.

"OMC is een uniek voorbeeld van proactieve reconversie van een grote industriële site", zegt Marc Corthout. "Naar aanleiding van de gestaag afnemende tewerkstelling binnen Philips richtte het bedrijf samen met Blenders en Thomas More in 2012 de vzw Open Manufacturing Campus op."

De twintig start-ups en scale-ups die vandaag in het OMC zijn gevestigd, zijn actief in onder andere 3D-printing, medische technologie, energieopslag en - management, product- en procesontwikkeling, engeneering en machinebouw.

Expertise van Philips

Van bij de start was het doel om de waardevolle Philips-expertise op de campus in Turnhout te behouden. Dat is zeker al gelukt op het vlak van lasertoepassingen in productieprocessen. Het bedrijf Absolem was een van de eerste dat zich in het OMC vestigde. "Voor Absolem gaf de aanwezigheid van ervaren technici en de unieke laser-knowhow de doorslag", vertelt ceo Bruno Dejaeghere. "Dat heeft ons geen windeieren gelegd. Ons laserlabo is hier fors gegroeid en we werken vandaag voor diverse toonaangevende high-techbedrijven in Europa."

Samenwerkend innoveren

Samenwerken is een andere doelstelling van het OMC. "Kunnen samenwerken met andere omringende bedrijven die dezelfde taal spreken, heeft ons geholpen om verder te groeien", illustreert Jos De Groote van Sadechaf. Dat bedrijf bestaat al geruime tijd, maar trok in 2018 naar OMC.

 

Marc Corthout toont de meetapparatuur, die een belangrijke troef van OMC is.

“We zijn trots op onze verwezenlijkingen”, zegt OMC business developer Jan Michiels. “We geven niet alleen technische, technologische en bedrijfsmatige adviezen aan geïnteresseerde bedrijven, maar richtten ook FokusLab op. Dat heeft meet- en testapparatuur en een unieke laseropstelling. Het gaat om apparaten die voor een KMO vaak te duur zijn om er zelf in te investeren. Onze OMC-bedrijven maken er geregeld gebruik van. De dienstverlening staat open voor iedereen. We hebben klanten voor onze laser van Oostende tot Luik, die hier testen komen uitvoeren.”

Uitbreiding gepland

De Open Manufacturing Campus groeit. Er is nog maar weinig productieruimte beschikbaar. Daarom plant OMC samen met Jeni, dat ondertussen eigenaar werd van de industriële site, de bouw van een nieuw complex. “Dat wordt naadloos ingepast in een nieuwe master lay-out voor de hele site”, zegt Marc Corthout.

Netwerkevent

Open Manufacturing Campus is op dinsdag 18 oktober gastheer voor een groot netwerkevent ‘Innovatie in de Kempen’. Tijdens dit symposium over de innovatie in de maakindustrie stelt Vlaams minister van Innovatie Jo Brouns ook het boek Innovate Antwerp volume 2 voor.

OMC toont in dit filmpje hoe samen innoveren om te produceren in de praktijk wordt gebracht.

Inschrijven voor heet netwerkevent op dinsdag 18 oktober kan via deze link.