JADEM-MURANAS Foto: Jadem Arabians

Jadem Arabians, de stoeterij van Christine Jamar met Arabische volbloedpaarden, viert haar 45-jarig bestaan

Jadem Arabians, de stoeterij van Christine Jamar met Arabische volbloedpaarden, viert haar 45-jarig bestaan. In die tijd zorgde Christine Jamar ervoor dat Jadem Arabians uitgroeide tot een wereldmerk in de sector van Arabische volbloedpaarden.

Christine Jamar van Jadem Arabians kan een indrukwekkend palmares voorleggen. In 2015 won de Balense met vader Emerald J en zoon Gallardo J de Dubai Cup, één van de grootste shows ter wereld. In 2018 werd één van haar paarden door de kroonprins van Abu Dhabi Sjeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan geschonken aan Xi Jinping, de president van China.

Christine Jamar zette haar eerste stappen in de paardensport tijdens jumpings. “Ik deed dat graag maar elk weekend deelnemen aan wedstrijden zag mijn echtgenoot Guy niet zitten. Via mijn buurman maakte ik kennis met Arabische volbloedpaarden. Vervolgens kocht ik er zelf twee en was Jadem Arabians geboren. Mijn eerste internationale wedstrijd waaraan ik deelnam won ik. En het bleef niet bij die ene zege. Wat begon als een hobby evolueerde naar een succesvol bedrijf.”

“Jadem Arabians maakte met rasse schreden progressie”, zegt Christine Jamar.  “Halfweg de jaren negentig vroeg koning Hassan II van Marokko om zijn adviseur te worden en om zijn paarden te verkopen. Als koning kon hij dat uiteraard zelf niet doen.” Een hele nieuwe wereld ging voor Christine Jamar open die zo in contact kwam met klanten in het Midden-Oosten. “Eén van de klanten van Koning Hassan II was de kroonprins van SaoediArabië HRH Prins Sultan Bin Abdulaziz Al-Saud. Al snel kreeg ik de vraag of ik hun adviseur wilde worden. Gedurende 25 jaar was ik coach en kocht ik paarden voor hem. Het was een enorm succesverhaal waarbij we elke wedstrijd waaraan we deelnamen succesvol afsloten. Toen de focus gelegd op de Arabische renpaarden kwam er een einde aan onze samenwerking waar ik met heel veel voldoening en trots op terugkijk.”

Foto: Jadem Arabians

Jadem Arabians was intussen uitgegroeid tot een wereldmerk, een begrip in de wereld van de Arabische Volbloedpaarden. In 2015 beleefde Christine Jamar één van haar mooiste momenten in de sport. “Ik nam dat jaar met vader en zoon Emerald J en Gallardo J deel aan het Dubai International Horse Championship, de meest prestigieuze show ter wereld. Gallardo J was 20 maanden en won het junior kampioenschap. Emerald J won goud bij de senioren. Gallardo J werd meteen verkocht aan aan Sjeik Amar (kroonprins van Ajman – Verenigde Arabische Emiraten). In 2018 ging de kroonprins van Abu Dhabi Sjeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan op zoek naar een gepast geschenk voor de president van China Xi Jinping. Het schenken van een Arabisch volbloedpaard is in die landen een grote blijk van waardering en vertrouwen. De kroonprins koos uiteindelijk voor Gallardo J omdat hij zoveel prijzen had gewonnen. Voor mij als persoon en voor ons als bedrijf was dat een ongelofelijke eer die ons te beurt viel.”

In 2021 trok Christine Jamar als enige Europese deelnemer naar Qatar om er deel te nemen aan het Junior Colts Championship, een schoonheidswedstrijd voor jonge Arabische volbloedpaarden georganiseerd tijdens de allereerste editie van het Katara Arabian Horse festival. De jonge hengst Muranas Nader deed het uitstekend en won. Behalve 212000 euro prijzengeld ontving Christine Jamar een gouden borststuk voor een paard van 550 gr afgewerkt met 545 diamanten en 4 robijnen, een luxe uurwerk en een Arabisch zadel. Het borststuk werd maandagnamiddag geshowd door Muranas Nader. Nadien verhuisde het waardevolle borststuk meteen terug naar een bankkluis.

Foto: Jadem Arabians

Christine Jamar organiseerde ook vaak het EK voor Arabische volbloedpaarden in ons land. De laatste keer was in het Azelhof in Lier in 2022. Behalve het organiseren en het deelnemen aan wedstrijden organiseert ze ook jaarlijks een hengstenparade met daaraan verbonden een veiling van dekkingen van hengsten. “De opbrengst daarvan schenk ik weg aan een goed doel. Ik doe dat inmiddels al 37 jaar. Ik ben dan ook heel fier dat we dit jaar samen met de VAP (vrienden van het Arabisch paard vzw) 25000 € kunnen schenken aan vzw De Schakel, een organisatie die kwaliteitsvolle zorg wil bieden aan volwassenen met een verstandelijke beperking. In de woonondersteuning is er dag- en nachtopvang voor een 70-tal mensen met een beperking. In de dagbesteding nemen dagelijks bijna 50 mensen deel aan de activiteiten hun dagcentrum. Ik ben blij dat wij met ons bedrijf kunnen samenwerken met vzw De Schakel.”