Vlaams minister-president Jan Jambon wordt rondgeleid door Jef Smet. Foto: Bert De Deken

Jan Jambon bezoekt Smet Group in Dessel: “Ik voel jaloezie, dankbaarheid en bewondering”

DESSEL - Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) bracht dinsdag een bezoek aan Smet Group in Dessel. Hij maakte er, zowel via een powerpoint als in de praktijk, kennis met het familiebedrijf dat al sinds 1900 gespecialiseerd is in funderingen, tunnelbouw en waterbehandeling.

Smet Group kreeg dinsdag hoog bezoek over de vloer. Vlaams minister-president Jan Jambon kwam kennismaken met het Desselse familiebedrijf, dat al meer dan 120 jaar een toonaangevende speler is in verschillende domeinen zoals funderingen, tunnelbouw en waterbehandeling. Op de hoofdzetel in Dessel kreeg Jan Jambon uitleg over de verschillende takken van Smet Group en hij bezocht ook onder meer het machinepark en de werkplaatsen.

830 werven

“Wat we hem hier tonen is uiteraard maar een fractie van het bedrijf”, vertelt Jef Smet. “Op dit moment staan 570 werknemers op onze loonlijst en het merendeel daarvan is actief op werven in binnen- en buitenland. In 2022 werkten we in totaal op 830 werven. Dat kunnen soms kleine werken zijn, maar vaak zijn het grote projecten zoals bijvoorbeeld de wolkbreuktunnel in Kopenhagen. Voor ons is het bezoek van Jan Jambon het ideale moment om zelf ook even stil te staan bij alles wat we doen en realiseren.”

Foto: Bert De Deken

Jef Smet vertegenwoordigt de vijfde generatie van Smet Group, maar ook grootvader Hugo Smet was tijdens het bedrijfsbezoek aanwezig. “Natuurlijk ben ik fier op de aanwezigheid van Jan Jambon, maar hij is niet de eerste hoge gast die ik mocht ontvangen. Ik kreeg tijdens een beurs ooit het bezoek van Koning Boudewijn en dat was natuurlijk ook heel bijzonder. Ondertussen maak ik al enkele jaren geen deel meer uit van de Raad van Bestuur, maar ik ben benoemd tot erevoorzitter van de Raad van Bestuur. Ik ga ook vaak op bezoek bij mijn kinderen en dan wordt er altijd gepraat over het bedrijf. Ik kan Smet Group niet helemaal loslaten.”

Fotoboeken

“Uiteraard is er veel veranderd de voorbije decennia. Tijdens mijn carrière had ik een schuif in mijn bureau. Daar stopte ik elk interessant artikel over Smet in. Bij mijn pensioen heb ik al die artikels geklasseerd en er fotoboeken van gemaakt. Zo heb ik een mooi overzicht van de geschiedenis van het bedrijf. Mijn grootvader Alfons noem ik de pionier en mijn vader en nonkel waren de innovatoren. Ik zorgde voor de diversifiëring en hoe de vierde en vijfde generatie zich noemen, moeten ze zelf maar bepalen.”

Hugo Smet en Jan Jambon bij het gedenkteken aan stichter Alfons Smet. Foto: Bert De Deken

Vlaamse export

Vlaams minister-president Jan Jambon sloot het bedrijfsbezoek aan Smet Group af met een persoonlijke toets. “Drie gevoelens overheersen bij mij nu, namelijk jaloezie, dankbaarheid en bewondering. Ik heb altijd de ambitie gehad om in de bouw terecht te komen. Dat is niet gelukt en ik ben dan ook jaloers als ik zie hoe innovatief Smet Group is. Daarnaast ben ik hen ook dankbaar. Ik maakte vanochtend de Vlaamse exportcijfers bekend en 2022 was een topjaar. De export zorgt voor een derde van de jobs in Vlaanderen en Smet Group is daarbij zeker een uithangbord. Vlaanderen zendt zijn zonen uit en in het geval van Smet Group, zijn Kempenzonen. Tenslotte kijk ik ook met bewondering naar het Desselse bouwbedrijf. Smet Group is een van de pareltjes van familiebedrijven, waarover slechts weinig bekend is dat ze heel innovatief te werk gaan. Door mijn bezoek wil ik hen meer bekendheid geven.”