Nieuws Kempen Janssen Pharma start noodproductie van desinfecterende handvloeistof voor ziekenhuizen

Janssen Pharma start noodproductie van desinfecterende handvloeistof voor ziekenhuizen

Janssen Pharma start noodproductie van desinfecterende handvloeistof voor ziekenhuizen

GEEL/BEERSE – Janssen Pharmaceutica is zondag op zijn productiesite in Geel gestart met een nieuwe productieloijn om op zeer korte termijn het acute tekort aan te vullen van desinfecterende handvloeistof in de Belgische ziekenhuizen. De noodproductie komt tot stand in nauwe samenwerking met de federale overheid, Zorgnet-Icuro, het UZ Leuven, en het UZ Gent en andere bedrijven zoals Filliers en Tereos.

Ziekenhuizen gebruiken desinfecterende handvloeistof voor een groot aantal activiteiten, waaronder het uitvoeren van operaties. In België is op dit moment zo’n 20.000 liter desinfecterende handvloeistof nodig om aan de vraag van de zorginstellingen te voldoen. In verscheidene hospitalen zijn beschikbare reserves volgende week al uitgeput.

In overleg met de overheid en verscheidene ziekenhuizen onderzocht Janssen hoe zo snel mogelijk kon worden voldaan aan de nijpende vraag naar desinfecterende handvloeistof. Omdat Janssen momenteel geen desinfecterende handvloeistof produceert, is beslist om hiervoor een nieuw productieproces op te starten in de chemische productiesite in Geel. In die vestiging is het mogelijk om snel een nieuwe productie op te starten die ook nog conform is met alle kwaliteits- en veiligheidsregelgevingen.

Niet ten koste van andere geneesmiddelen

“Dankzij de vrijwillige inzet van een groot aantal medewerkers is het mogelijk om deze noodproductie te organiseren naast de normale productie van andere essentiële geneesmiddelen”, zegt Stef Heylen, Managing Director Janssen Pharmaceutica. “De bevoorrading van andere geneesmiddelen voor patiënten komt dus niet in het gedrang.”

Samenwerking

De snelle productie is mogelijk dankzij een nauwe samenwerking met andere bedrijven. Zo levert Tereos gratis ethanol aan Janssen en Filliers, dat ook desinfecterende handvloeistof gaat produceren. Op zijn beurt levert Janssen andere ontbrekende grondstoffen aan Filliers.

Zondag heeft Janssen de productie gestart van ‘batches’ van 5.000 liter, die uiteindelijk wordt afgeleverd in hanteerbare vaten van 10 en 20 liter. Als alles volgens plan verloopt, kan de desinfecterende handvloeistof vanaf dinsdag worden geleverd aan het UZ Gent en het UZ Leuven, waarna ze verder binnen het ziekenhuis- en zorgnetwerk wordt verdeeld.

Reageer op dit bericht

Personen
Dossier

Gerelateerde berichten

Personen
Dossier
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Poppel, Turnhout
Poppel

Opening Fintro Turnhout aan ring

Kempen Advies Verzekeringsmakelaars en het Fintrokantoor, die als geheel geleid worden door Luc Walschots, hebben een nieuw kantoor geopend in… Lees meer