JLINX

Janssen Pharmaceutica krijgt 120 jobs moeilijk ingevuld

Janssen Pharmaceutica heeft momenteel 120 vacatures en krijgt die maar moeizaan ingevuld. Ter gelegenheid van de opendeurdag in de vestiging in Geel stelde sectororganisatie essencia vlaanderen zijn jaarlijkse Jobbarometer voor en werd het cijfer bekendgemaakt. In heel Vlaanderen gaat het om 1.500 openstaande vacaturen in de chemie en farmasector.

Vorig jaar nam de sector ruim 3.700 nieuwe medewerkers in dienst. Dat is ruim de helft meer dan 2 jaar voordien. De voorbije 3 jaar hebben de sectorbedrijven bijna 10.000 mensen aangeworven, deels om pensioneringen op te vangen maar ook door jobgroei. 9 op de 10 sectorbedrijven hebben momenteel openstaande vacatures. Bij bijna 1 op 3 gaat het om vacatures die al langer dan een jaar open staan en dus moeilijk ingevuld geraken.

Uitdagingen
Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essencia vlaanderen: “Het aantrekken van talent is 1 van de belangrijkste uitdagingen voor de chemie- en farmasector. De boodschap is duidelijk: jongens én meisjes, kies voor een technische of wetenschappelijke studie. Dat is de beste manier om mee te werken aan oplossingen voor het klimaat, gezondheidszorg, voedselvoorziening, enz.”

Uit de Jobbarometer blijkt verder dat bijna 2/3de van de vacatures is bestemd voor diploma’s hoger onderwijs, maar technisch TSO-talent blijft erg in trek met ruim 1/3de van de vacatures. Professionele bachelors zijn gegeerd voor technische en ondersteunende functies in productie, onderhoud of R&D. Op masterniveau zijn vooral ingenieursprofielen erg gewild, voornamelijk industrieel, burgerlijk, farmaceutisch en bio-ingenieurs. Ook wetenschappelijke masters en doctors liggen goed in de markt.