Twintig procent van de bedrijven is bereid om jobstudenten aan het einde van de rit een echte baan aan te bieden. Dat blijkt uit een rondvraag van Unizo bij 555 ondernemers. De helft van hen doet in juli en augustus een beroep op die jobstudenten.
Bij de overgang van juli naar augustus lossen jobstudenten elkaar traditioneel af voor een maand. Het studentenwerk lokt elk jaar meer jongeren, blijkt uit recente cijfers. In 2014 waren ze in ons land met 469.000, een stijging met vijf procent. “Bedrijven werken graag met jobstudenten. Ze zijn flexibel, gemakkelijk inzetbaar, enthousiast en leergierig”, zegt ondernemersorganisatie Unizo.
Voor zes op tien werkgevers is de belangrijkste reden om met jobstudenten te werken dat ze tijdelijk het werk van het vast personeel verlichten. Vier op tien verwachten veel van de flexibiliteit van de jongeren. Voor een op vijf is hun enthousiasme doorslaggevend.
Vast contract
Twintig procent ziet er een potentieel aanwervingskanaal in. “Jobstudenten maken kennis met de job en de werkomgeving. De werkgever ziet meteen of het profiel van de student past in het bedrijf. Als het klikt, kan studentenarbeid uitmonden in een vast contract.”
Unizo dringt er bij de regering op aan om snel werk te maken van de beloofde hervorming van de studentenarbeid. Vandaag kunnen studenten vijftig dagen per jaar werken. Het begrip ‘dag’ legt een probleem bloot. Als de jobstudent maar enkele uren werkt, is hij toch een volledige dag kwijt. Een urensysteem komt volgens Unizo meer tegemoet aan de vraag naar meer flexibiliteit.