boter pexels-photo-94443

Jonge zaak in lactosevrije producten houdt goed stand in coronatijd

NIJLEN - Als boekhouder was het voor Annemie Van den Brande (36) niet zo moeilijk om een goeie job te vinden. Maar toch koos ze voor een andere weg en richtte in haar thuisgemeente Nijlen LactoBlij op, een zaak in lactosevrije producten. Makkelijk blijkt het niet, maar blij werd ze er alleszins wel van.

De winkel van LactoBlij in de Vekenstraat is niet heel groot. Maar ze bedient met deze specifieke producten wel een doelgroep die in traditionele winkels vaak teleurgesteld achterblijft. “Veel mensen die intolerant zijn, moeten in supermarkten op zoek gaan naar de juiste producten. Voor een stukje vind je dat wel, maar lang niet alles. En je moet altijd checken of je geen verkeerde dingen koopt. Daar wilde ik een einde aan maken door een lactosevrije winkel te openen.”

De geplande opening in maart moest uitgesteld worden. “Mijn winkelinrichting werd niet op tijd geleverd door de coronacrisis. Spijtig, want sommige vaste kosten liepen al. Het voordeel was wel dat ik geen duur pand moest huren. We hebben hier thuis onze garage omgebouwd tot winkelruimte. Op dat vlak viel het dus nog wel mee.”

“Het doet me heel veel plezier dat mijn klanten mijn grootste supporters zijn. Ze zijn blij dat ze nu een goed aanbod hebben. Het is al gebeurd dat hier letterlijk iemand huppelend binnenkwam. Daar word ik dan zelf blij van. En dat was wat ik met LactoBlij wilde bereiken.”

Annemie Van den Brande is zich gaandeweg ook gaan focussen op andere voedingsallergieën, op  vraag van de klanten, maar ook om rendabeler te worden. “Ik was eerst bij mezelf vertrokken: ik ben zelf lactose-intolerant en ik wilde mensen zoals mezelf helpen. Maar ik had ook klanten die daarnaast nog een glutenallergie hebben. Of gezinnen waarbij de kinderen andere allergieën hebben dan de ouders. Er kwam zelfs een klant binnen die lactosevrij nodig had én glutenvrij én sojavrij én eivrij. Daarom werd het al snel duidelijk dat ik mijn aanbod moest verbreden. Vooral glutenvrij is een belangrijke niche. Ik heb nu bijvoorbeeld ook een glutenvrije koekjes, sandwiches, pasta, bloem, crackers en frituurhapjes. Die laatste zijn zelfs helemaal allergenenvrij. Ik denk er ook aan om onze kant-en-klaarmaaltijden naast lactosevrij ook glutenvrij te maken. Al wil ik niet dat het de smaak negatief beïnvloedt. Mensen die alleen lactosevrij nodig hebben, wil ik niet ontgoochelen. Dat zal dus nog wat uitzoeken en experimenteren vergen, het is een moeilijke evenwichtsoefening.”