jorda

Jordà krijgt innovatieprijs op voedingsbeurs Lyon

Maarten Jordaens, zaakvoerder van Jordà uit Zoersel, heeft de Grand Prix Innovation Sirha gewonnen op de 2-jaarlijkse vakbeurs Sirha in Lyon. Hij kreeg die voor zijn nieuwe product crunchy azijn flakes in de categorie Products-Beverages-Ingredients.

Sinds 2015 produceert het bedrijf azijnpoeders die het wereldwijd verkoopt aan topchefs. De ontwikkeling gebeurde in samenwerking met de bekende chef Roger Van Damme.

Het nieuwe product – de crunchy azijn flakes – kwam tot stand met de Franse verdeler van Jordà, Jean Michel Thirion van het bedrijf Sens Gourmet. Maarten ontwikkelde een techniek om smaken op krokante stukjes koek te zetten. Jean Michel kwam met de vraag om voor hem een flake te maken met verschillende azijnsmaken.

Jongste winnaar
“Het unieke aan dit product is zijn krokante textuur”, legt de Kempenaar uit. “Azijn bestaat enkel in vloeibare en poedervorm. Vanaf nu dus ook in een vlokkenvorm. Dit zorgt voor veel leuke toepassingen in desserten als een soort van crumble. Ook hebben we al chefs die het product gebruiken om oesters of voorgerechten af te werken, zoals bijvoorbeeld tomaat-mozarella met balsamico-azijn flakes. We kregen ook al veel aanvragen van roomijs- en chocoladefabrikanten voor chocoladerepen met azijnvlokken.”

“Doordat de wereldwijde vraag groter is dan we kunnen produceren, zijn we volop bezig met de uitbreiding van de productie en het bedrijf. De productie blijft sowieso in België. De uitdaging zit in de export van de verschillende producten.”

De zaakvoerder beschouwt het winnen van de prijs als een bekroning op het werk. “Het meest leuke vond ik dat we de prijs wegkaapten naast inzendingen van multinationals. Tegelijk ben ik nu het jongst ondernemende bedrijf dat de wedstrijd heeft gewonnen.”