DSC03971

Joris Wils (Horeca Middenkempen) snoeihard voor overheid

Horeca Middenkempen heeft gisteravond in het Torenhof in Tongerlo zijn jaarlijkse bijeenkomst gehouden. Met 180 zaakvoerders en medewerkers was die opnieuw een groot succes. Voorzitter Joris Wils, tegelijk zaakvoerder van De Repertoire in Herentals, haalde in zijn toespraak snoeihard uit naar de overheid.

“We moeten elke dag keihard werken voor weinig geld. We zijn een sector in crisis en met de meeste faillissementen, deels te wijten aan mensen die niet goed weten waaraan ze beginnen. De overheid is hier voor mij een grote schuldige en ik noem dit zelfs schuldig verzuim. Vooreerst door een ongelijk speelveld te creëren met de € 25.000-regel (wie voor meer dan dat bedrag aan eten verkoopt, moet een witte kassa installeren, nvdr). De regel is door controleurs moeilijk of niet te controleren.”

BTW-wirwar
“We zijn een sector met liefst 3 BTW-percentages. Een afhaalfriet aan 6%, een friet op een festivalweide 12%, een ontbijt en een koffie in een hotel 6%, een ontbijt in een brasserie 12% en de koffie hierbij 21%. Begrijpen wie kan. 1 BTW-tarief zou het een stuk makkelijker maken en minder fraudegevoelig.”

“De overheid is ook nog schuldig aan woordbreuk. Bij de invoering van de witte kassa zouden de meeropbrengsten op termijn terugvloeien naar de horeca. Die terugvloeiing laat op zich wachten.”

“Lokale politici moeten het belang van horeca in het stad of gemeente correct inschatten. Het gebeurt maar al te vaak dat bij een event op een marktplein de horeca errond wordt uitgebuit. Ik roep de gemeentebesturen op om horeca te gebruiken en niet te misbruiken. Ze dienen ook op hun hoede te zijn voor de komende pop-ups die vaak niet in orde zijn met witte kassa, Sabam, brandveiligheid, personeel,… Voordat ze in het vizier van de inspectiediensten komen, zijn de zaken meestal terug gesloten.”

Verder hekelde de voorzitter van de lokale afdeling van Horeca Vlaanderen de ‘pestcontroles’ van de inspectiediensten en riep hij op om de hotelscholen aantrekkelijker te maken om het personeelsprobleem in de sector aan te pakken.