Jumbo opening Rijkevorsel_pers_3

Jumbo Rijkevorsel is tweede vestiging in België

RIJKEVORSEL – De Nederlandse supermarktketen Jumbo heeft vanmorgen in Rijkevorsel zijn tweede vestiging in België geopend. Het gaat om de eerste vestiging in de provincie Antwerpen. Jumbo heeft ambities om nog heel wat vestigingen in België te openen.

Een honderdtal mensen stond deze ochtend klaar voor de opening van de Jumbo supermarkt in het winkelcentrum Breebos in Rijkevorsel.  Deze opening komt twee weken na de eerste Belgische vestiging in Pelt. Het is de tweede van drie winkels die Jumbo dit kalenderjaar opent in ons land. De derde vestiging volgt op 4 december in Lanaken.

Heel wat klanten zijn er vroeg bij. De eerste vijfhonderd bezoekers worden verwelkomd met een boeket bloemen. Dan begint de ontdekkingstocht langs het aanbod.

Belgische invulling

Zaakvoerders Philip De Smet en Steven Janssen willen in Rijkevorsel vooral uitpakken met de versafdeling: “Het vlees is vooral afkomstig uit België. En omdat wij Vlamingen toch een beetje Bourgondiërs zijn, hebben we ook een groot aanbod bieren en wijnen.”

“Voor onze filialen in België kijken we waar er mogelijkheden zijn”, legt managing director Peter Isaac van Jumbo België uit in Gazet van Antwerpen. “Met het vernieuwingsproject van Breebos kwam deze locatie voor ons goed uit. Ik ben ervan overtuigd dat het concept van Jumbo aanslaat in Rijkevorsel. Het assortiment bestaat uit 20.000 producten, daarvan zijn er 3.000 uniek Belgisch. Voorbeelden daarvan zijn brood, stoofvlees en witloof met ham.”

Concurrentie

Toch is bij voorbaat al gesproken over een supermarkten oorlog in Rijkevorsel. Net als in Pelt is de lokale concurrentie hier bijzonder groot. Afgelopen zomer opende er al een nieuwe Albert Heijn in hetzelfde retailpark, en ook Aldi is er aanwezig. Iets verderop vind je Lidl en Delhaize. Okay plant een nieuwe vestiging. Wordt dat niet wat veel? “We wisten dat Jumbo ging komen toen onze winkel opende, maar welke invloed het op ons gaat hebben, is afwachten”, zegt Ann Maes van Albert Heijn België. “Een nieuwe winkel lokt altijd meer klanten uit nieuwsgierigheid. De Belg is een gewoontedier en ik ga er van uit dat wij, net als de concurrenten, trouwe klanten hebben. In heel wat andere steden en gemeenten zijn er ook meerdere winkels op wandelafstand van elkaar. Iedereen heeft zijn eigen publiek, dat gaat in Rijkevorsel wellicht ook zo zijn.”

Ambities

In elk geval heeft Jumbo zijn start in Pelt niet gemist: volgens CFO Ton van Veen overtreft die winkel zelfs de verwachtingen: de omzet lag er de eerste week wel 50 procent hoger dan verwacht.

En daar blijft het niet bij. Op 4 december opent Jumbo een derde winkel in Rekem, bij Lanaken. Dat wordt meteen de tweede winkel in de provincie Limburg van de Nederlandse keten. Volgend jaar verwacht de keten twaalf tot vijftien Belgische winkels te openen.  Het is volgens financieel topman Ton Van Veen de bedoeling om in ons land ongeveer 100 filialen te openen in vijf jaar. De Nederlandse supermarktketen stevent dit jaar af op een recordomzet van 8,5 miljard euro. Dat heeft van Veen eerder deze week gezegd in het Nederlandse AD.

De winkel in Rijkevorsel stelt 70 mensen te werk.