Jumbo opening Rijkevorsel_pers_3

Jumbo-winkels in Rijkevorsel en Ranst komen in handen van franchisenemers: “Beter inspelen op lokale behoeften”

De Jumbo-winkels in Rijkevorsel en Ranst zullen de komende weken verzelfstandigen. Dat deelt de Nederlandse winkelketen mee aan Gondola Magazine. Op termijn bekijken ze of er nog meer winkels zelfstandig kunnen worden.

Terwijl de storm rond het verzelfstandigen van 128 Delhaize-winkels nog volop raast, heeft Jumbo beslist om hun winkels in Ranst en Rijkevorsel over te laten aan franchisenemers. Op die manier wil de winkelketen beter inspelen op de behoeftes van de klanten. “We willen relevant blijven voor de Belgische klanten en kijken continu naar hoe we de winkels en ons winkelbestand nog verder kunnen verbeteren”, klinkt het bij Jumbo. “Nu we bijna vier jaar onderweg zijn met Jumbo in België kijken we naar wat onze formule hier succesvol maakt. We zien dat winkels die door franchisers aangestuurd worden meer mogelijkheden hebben om lokaal een bijdrage te leveren aan de maatschappij en de winkel nog beter rond de klant te bouwen.”

De impact van de franchisering op de werknemers blijft volgens Jumbo miniem. Zij gaan, met behoud van hun arbeidsvoorwaarden, mee over naar de zelfstandige overnemers.

Op 6 november zal de winkel in Rijkevorsel overgenomen worden door mulitstoremanager Martijn Vis en Jason Vis, die ook al eigenaar is van Jumbo Balen. Een week later zullen Philippe Calliauw, filiaalmanager bij Jumbo Schoten en Anthony Van Gastel de winkel in Ranst overnemen.

Socialistische vakbond BBTK reageert alvast negatief op de franchisering van de twee winkels. “Dit is wat waar we voor gevreesd hebben en altijd gezegd hebben: dat steeds meer retailers voor deze formule zullen kiezen en anderen zullen dwingen daarin mee te gaan. Voor de toekomst van de sector is dit heel slecht nieuws”, zegt vakbondsafgevaardigde Jan De Weghe.

Toekomstplannen

Voorlopig zijn de locaties in Ranst en Rijkevorsel de enigen die verzelfstandigen, maar Jumbo zegt wel het voornemen te hebben om waar mogelijk nieuwe winkels via franchise te openen. “Indien er zich een mogelijkheid voor doet om een bestaande winkel te verzelfstandigen, dan zullen we dit onderzoeken en kijken of er interesse is”, klinkt het. De Nederlandse winkelketen heeft momenteel tien supermarkten in Vlaanderen met zelfstandige uitbaters. Daarnaast zijn er nog 21 Jumbo-winkels die beheerd worden door de keten zelf.