Duurzaam Wonen Kempen Foto: Marc Peeters

Kamp C installeert één digitaal woon- en energieloket voor de Kempen

WESTERLO - 29 Kempense steden en gemeenten hebben hun informatie en ondersteuningsaanbod rond wonen, energie en duurzaam bouwen en verbouwen gebundeld op één overzichtelijke website, www.duurzaamwonen.be. Dit digitale loket is een initiatief van Kamp C, het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw en de intercommunale IOK. Ook Regio in Transitie (RiT) en de Kempense energiehuizen werkten mee.

Wie naar de website surft, kan er de naam van zijn of haar Kempense woonplaats invullen. Een muisklik volstaat dan om een volledig overzicht te krijgen. Bijvoorbeeld welke premies in die gemeente bestaan en hoe je die moet aanvragen. Je kan er vinden van welke adviezen of ondersteuning je kan gebruik maken. Er wordt ook allerlei technische informatie aangeboden. “Informatie die al eerder op het internet kon gevonden worden, maar vaak erg verspreid”, meent gedeputeerde Kathleen Helsen (CD&V).

“Bovendien werd die informatie niet altijd even objectief aangeboden. Voor een leek was het soms moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Het nieuwe digitale woon- en energieloket komt daaraan tegemoet. Alle informatie, objectief en volledig beschikbaar op één webstek. Dit initiatief is momenteel in Vlaanderen enig in zijn soort.”

De makers zijn ervan overtuigd dat de website meteen een antwoord zal bieden op heel wat vragen, maar er werd ook een backoffice geïnstalleerd waar bezoekers bijkomende vragen kunnen stellen. Voorlopig is er specifieke info beschikbaar over 29 Kempense gemeenten, maar het is de bedoeling het systeem op termijn op te schalen naar de volledige provincie Antwerpen.

“Ondertussen blijft de site ook voor niet Kempenaars het bezoeken waard omdat er ook algemene informatie over huren en verhuren, zuinig watergebruik, ventileren, warmtepompen, enzovoort kan opgezocht worden”, meent Kris Vreys van IOK.

Bijsturen

Naast de grote gebruiksvriendelijkheid zijn er nog andere voordelen”, meent Kathleen Helsen. “Door op te volgen waar de bezoekers van de website precies naar zoeken en op basis van de vragen die gesteld worden, kunnen we afleiden over welke systemen er nog onduidelijkheid over bestaat en waar er na het verstrekken van informatie toe, kan bijgestuurd worden.”

Het digitale woon- en energieloket is zo opgebouwd dat de lokale besturen en energiehuizen het gemakkelijk in hun eigen web-omgeving kunnen integreren. Medewerkers van een gemeentelijk woon- en energieloket kunnen het digitaal platform bovendien ook zelf gebruiken om vragen van inwoners voor te leggen. Op die manier bereikt de informatie ook de burger die niet vertrouwd is met de digitale informatiesnelweg.

In de realisatie van het project is 273.450 euro geïnvesteerd, 40 procent daarvan komt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

www.duurzaamwonen.be