Nieuws Kempen Kempens bouwbedrijf blijft aan de slag onder coronaregime

Kempens bouwbedrijf blijft aan de slag onder coronaregime

Kempens bouwbedrijf blijft aan de slag onder coronaregime

BEERSE/OLEN – Ondanks de coronacrisis is bij het bouwbedrijf DCA uit Beerse en Olen nog het overgrote deel van de werknemers aan de slag en zijn de meeste werven nog open. De firma roept de collega’s uit de bouwsector op om aan de slag te blijven, rekening houdend met de opgelegde maatregelen. De werknemers bij DCA krijgen via hun smartphone dagelijks tips en info over hoe ze moeten werken op een werf in tijden van corona.

Volgens een recente rondvraag door de Confederatie Bouw ligt bijna de helft van de bouwbedrijven in België stil en draait een ander deel op een laag pitje vanwege de coronamaatregelen. Dat is helemaal niet het geval bij het bouwbedrijf DCA uit Beerse. Daar is het overgrote deel van de 345 arbeiders en 173 bedienden nog aan de slag en is er nog activiteit op negen van de tien werven. “Om de economische impact van deze crisis te beperken, kiezen wij er heel bewust voor om onze werkzaamheden alleen stil te leggen als we de veiligheid van onze medewerkers niet kunnen garanderen”, zegt Michiel Schellekens, algemeen directeur bij DCA. “Daarnaast willen we zo lang mogelijk operationeel blijven om de continuïteit te garanderen. Noodzakelijkerwijs moeten we ook binnen ons bedrijf bepaalde maatregelen nemen. Maar vandaag zijn nog steeds het grootste deel van onze werknemers aan de slag en zijn bijna alle werven open. Ik denk dat het nu meer dan ooit tijd is om maatschappelijk verantwoord ondernemen in de letterlijke betekenis uit te voeren.”

DCA roept de collega-bouwbedrijven op om alleen een beroep te doen op technische werkloosheid als de veiligheid of gezondheid in het gedrang is.

Opdrachten via gsm

Het Kempens bouwbedrijf houdt zelf rekening met de maatregelen zoals social distancing en gaat nog een stapje verder. DCA ontwikkelde een communicatietool die voor elke medewerker toegankelijk is via de smartphone. Via die toepassing krijgt iedereen updates over de genomen maatregelen en tips over werken op een werf in deze coronatijden. De firma investeerde daarnaast ook in bijkomend personeelsvervoer, bijkomende schaftruimten, extra wasgelegenheid en sanitaire voorzieningen.“Op onze werven is het perfect mogelijk om de nodige afstand te bewaren en toch samen verder te werken, mits de nodige maatregelen en discipline”, garandeert Willy Van Steen, ploegbaas bij DCA. “We ontsmetten namelijk dagelijks onze bestelwagens, rijden apart naar de werven en delen onze lunchruimte anders in. Het vraagt extra aandacht om het werk wat anders te organiseren, maar met de medewerking van de collega’s lukt dat.”

DCA houdt dan wel de werven zo veel mogelijk open, maar door de crisis kan het zijn dat leveringen van bouwmaterialen vertraging oplopen. “Het is positief dat het goederentransport over het water zo goed mogelijk wordt ingezet in deze tijden”, legt Michiel Schellekens uit. “Ook bij DCA vinden we duurzaam transport belangrijk. Zo hebben we voor een project in Antwerpen 65.000 kubieke meter grond laten afvoeren via schepen.”

DCA zegt ook geen last te hebben van het fenomeen waar anderen bouwbedrijven mee kampen, dat het personeel van buitenlandse onderaannemers vandaag niet meer in België geraakt. DCA werkt hoofdzakelijk met eigen arbeiders en voelt daarvan dus nauwelijks de impact.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Dossier

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Dossier
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Poppel, Turnhout
Poppel

Opening Fintro Turnhout aan ring

Kempen Advies Verzekeringsmakelaars en het Fintrokantoor, die als geheel geleid worden door Luc Walschots, hebben een nieuw kantoor geopend in… Lees meer