SCK CEN RLT Actieplan Foto: SCK CEN

Kempens SCK CEN speelt voortrekkersrol in de implementatie van RLT’s

België heeft het potentieel om een wereldwijde hub te worden voor radioligandtherapie (RLT) dankzij de jarenlang opgebouwde expertise in nucleaire geneeskunde in ons land. Het Molse SCK CEN vervult daarbij een voortrekkersrol.

Radioligandtherapie (RLT) is een innovatieve en doelgerichte behandeling die gebruik maakt van nucleaire geneeskunde om verschillende soorten kankers heel gericht te behandelen. Het combineert een molecule die de kankercellen herkent (het ligand) met een radio-isotoop, dat als doel heeft de kankercellen te beschadigen of te vernietigen en de impact op nabijgelegen gezonde cellen te beperken.

België heeft jarenlange ervaring op het vlak van nucleaire geneeskunde en radioligandtherapie. Ons land beschikt over een uniek ecosysteem met toonaangevende nucleaire experts, onderzoeksfaciliteiten, onderzoeksreactoren, farmaceutische bedrijven, productiefaciliteiten, gespecialiseerde artsen en ziekenhuizen. In totaal telt de Belgische nucleaire geneeskunde meer dan 5.000 toegewijde professionals, onder wie 350 specialisten.

Wereldwijde RLT-hub

Met al die expertise in huis kan België ook eenzelfde voortrekkersrol spelen in de implementatie van de huidige en toekomstige radioligandtherapieën. Zo kan het een wereldwijde RLT-hub worden en meer patiënten in België toegang bieden tot de baanbrekende behandeling.

“De vraag naar radioligandtherapieën groeit sterk en de productie en ziekenhuizen moeten kunnen volgen. België heeft unieke troeven in handen om die kankerbehandelingen breed uit te rollen én een toekomst te geven, ten voordele van de patiënt, maar we moeten ze tijdig benutten”, aldus Koen Hasaers, directeur ‘Nuclear Medical Applications’ bij nucleair onderzoekscentrum SCK CEN. “Wij zetten al concrete stappen door de productiecapaciteit te verhogen en preklinisch onderzoek te stimuleren. Centraal staat echter de collectieve inspanning tegen kanker. We steunen daarom actief sectorinitiatieven zoals dit ‘RLT-actieplan’.”