Nieuws Kempen Kempentoren zoekt nog partners om streek te promoten

Kempentoren zoekt nog partners om streek te promoten

Kempentoren zoekt nog partners om streek te promoten

KEMPEN – Bedrijven uit de regio kunnen zich op een originele manier zichtbaar maken in het Nederlandse deel van de Kempen. In het Tilburgse spoorpark is een toeristische toren in aanbouw. Het is een niet-commercieel initiatief, waar het provinciebestuur zwaar mee in investeert. Bedrijven en gemeentebesturen krijgen de kans om treden te sponsoren in ruil voor naamsvermelding. Met die opbrengsten willen de initiatiefnemers de Kempen in de kijker zetten met de nieuwe toren als uitvalsbasis. Ondertussen is de eerste sponsoring uit de Antwerpse Kempen al binnen.

 

Je zal er niet naast kunnen kijken. De Kempentoren die in aanbouw is, wordt 35 meter hoog. Dat is te vergelijken met een appartementencomplex van tien verdiepingen. Voor een beklimming is wel wat uithoudingsvermogen nodig: de toren krijgt 192 treden. Wie gaat voor nog meer avontuur, kan er ook op met klimtouwen.

Uitstraling voor de Kempen

De Stichting Torenbouwers, die het initiatief nam voor deze toren, wil met onder andere dit initiatief de Kempen nog meer uitstraling geven en kijkt daarbij naar de hele Kempen, aan Nederlandse én aan Belgische kant.  “Vanop deze toren kun je straks heel de stad én de streek zien”, vertelt Torenbouwer Wiet van Meel, betrokken bij de bouw. “Op die manier wordt een link gelegd tussen Tilburg en de Kempen. Zo worden de 192 traptreden door Kempische bedrijven en instellingen geadopteerd. Daarmee wordt een deel van de benodigde kosten binnengehaald. En er is nogal wat financiering nodig: oorspronkelijk was de financiering geraamd op 250.000 euro, maar uiteindelijk bleek er ‘een dikke zeven ton’ nodig te zijn. Een eerste ontwerp kwam niet uit boven de flats die naast het Spoorpark liggen, dus het moest een hogere versie worden.”

Kempense sponsors

De eerste sponsors vanuit de Antwerpse Kempen hebben zich al aangemeld. Gageleer stapt mee in het project en er zijn gesprekken gaande met toeristische diensten in de Antwerpse Kempen. Ook Dominique Nédée van Cordendonk Hotels was al snel bij het project betrokken. “De Kempen is een groot landelijk gebied, omgeven door grotere steden als Breda, Eindhoven, Antwerpen en Hasselt”, vertelt Nédée. “In dat gebied gaan veel mensen op zoek naar recreatie. Zo maken we het aanbod weer wat aantrekkelijker en krijgt de Kempen, waar samenwerking over de grenzen heen centraal staat, de aandacht die het verdient. Ik ben fier dat die Kempentoren er nu echt komt en zal een aantal treden sponsoren via mijn bedrijven.”

Van onder uit

De Kempentoren wordt gerealiseerd in Spoorpark Tilburg. Dat is een nieuw park op het voormalige van Gend & Loos terrein in de Tilburgse Spoorzone. Het spoorpark is een burgerinitiatief.

De betonnen fundering voor de toren werd in het voorjaar al gerealiseerd. De afbouw van de toren is gestart op 30 september. Op zaterdag 7 december wordt de toren feestelijk geopend.

Overheid en bedrijven

Voor de financiering zijn gesprekken gevoerd met lokale fondsen en zijn leningen afgesloten bij de bank en provincie Noord-Brabant. Die laatste brengt het leeuwendeel in: zo’n 400.000 euro. “Het geld wordt terugverdiend met de entree”, vertelt Van Meel. “Het eerste jaar wordt er anderhalve euro gevraagd aan de mensen die de toren willen beklimmen.”

Daarnaast kunnen bedrijven en gemeenten uit de Kempen een financiële bijdrage leveren in de vorm van sponsoring van traptreden en bordessen. De toren kent 8 omwentelingen. Voor hen is per gemeente een omwenteling beschikbaar en voor de gemeenten gezamenlijk de bovenste omloop.

Wie sponsort, krijgt zijn naam en logo vermeld op plaatjes van geborsteld RVS. Naast de vermelding op de treden en platforms, krijgen deelnemende ondernemers ook een vermelding op de website van het spoorpark.

De sponsoring dient niet alleen om de toren mee te bekostigen. Het is ook de bedoeling om bijkomende activiteiten te organiseren rond beeldvorming en gebiedsinfo die de hele Kempen ten goede komen.

Erik Van Merrienboer, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, vat het misschien nog het beste samen: “Als Brabanders mekaar willen overtuigen van een goed idee, dan zeggen ze wel eens: Ge kunt het ook niet doen. En dan doen ze het toch.”

Meer informatie is te vinden via www.kempentoren.nl

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.