Nieuws Kempen Kempisch wijndomein Walterus breekt uit cocon en wint prijzen

Kempisch wijndomein Walterus breekt uit cocon en wint prijzen

Kempisch wijndomein Walterus breekt uit cocon en wint prijzen

Wijndomein en stokerij Walterus uit Poederlee behaalde 3 zilveren medailles voor zijn drie gins op de London Spirits Competiton, een internationale wedstrijd voor producten van sterke dranken. Wijnbouwers en stokers Annick Milis en Reinout Moonen hebben er voor het tweede jaar op rij gescoord. Het op-en-top Kempische wijndomein begon zijn weg in 2010, en timmert intussen gestaag verder aan zijn kennis, producten en wijngaarden.

 

Wijndomein Walterus heeft wijngaarden in Poederlee en Vorselaar, en produceert niet alleen wijn, maar ook gin. Elk van de 3 gins kreeg een zilveren medaille: hun Divinity, Orenda en Trinity. Divinity is een Kempische gin van kweeperen, hop en een mix van specerijen. “Het betekent ‘goddelijkheid’ en verenigt het beste uit onze streek”, legt Annick Milis uit. “Het fruit zoeken we liefst dichtbij, rond onze kerktoren. We hebben intussen ook 5 kweepeerbomen staan waarvan we de vruchten kunnen verwerken in de gin.”

Ridder Walter

Voor de naam van elke gin staat EMS, en dat staat voor de achternamen van Annick en Reinout. “Voor de 2 m’s van Moonen en Milis. Ons wijndomein is voor ons de uiting van onze samengebundelde kracht en complentaire kennis. We zetten elk onze talenten in, maar we kunnen elkaar ook volledig vervangen, mocht eens iemand ziek zijn. Ook onze twee dochters zijn betrokken, en tonen interesse in het bedrijf. De jongste van 10,5 vindt de stookketels wel interessant, want het is wel een stukje chemie en fysica. De oudste van 12 heeft eerder interesse in verkoop en het lay-outen van dingen.”

“Alles begon in 2010 toen we cursussen volgden over wijnbouw, wijn maken en over sterke dranken. In onze tuin plantten we onze eerste wijnranken, 200 in totaal. In 2013 volgde een tweede wijngaard van 1.800 planten. En in 2020 kwam er een derde wijngaard bij. We voelen ons heel verbonden met Poederlee en de Antwerpse Kempen en zochten in de geschiedenis van onze geboortestreek naar een passende naam: het werd Walterus, naar een edele ridder die als bastaardkind in een adelijke familie werd opgevangen en van hen een stuk grond kreeg in Poederlee, waarover hij zeggenschap kreeg. Door zijn naam te gebruiken, leggen we een band met ons eigen dorp.”

Bijna-bio

​De wijngaard is omringd door een natuurlijk gecreëerd microklimaat van heggen en bomen. “Zo konden we ook lang uit het publieke gezichtsveld blijven. Want we zijn intussen 11 jaar bezig, maar we hebben de tijd gebruikt om onze processen te optimaliseren, te leren en ons product op een kwalitatieve manier te ontwikkelen. We wilden in alle rust groeien, en niet geforceerd worden om sneller te gaan verkopen. Onze wijn is sinds 2018 klaar om aan de buitenwereld te tonen.”

Walterus maakt een  unieke combinatie door niet alleen wijnboer maar ook een stokerij te zijn. “Deze is opgericht in 2018. Dan is onze eerste gin ineens al geboren. Ook hier trekken we onze visie door: elke drank die we maken, willen we zo puur mogelijk houden. We houden niet van additieven. We zijn niet volledig biologisch, maar wel bijna. Alles is zo puur natuur mogelijk.”

Door voor twee verschillende procédés te kiezen, staat het bedrijf stabieler, en is het minder weersafhankelijk voor de productie. “Wijn is heel afhankelijk van jaar tot jaar. 2017 was geen goed jaar, we hadden toen zo’n 300 flessen. In 2018 hadden we er al 1500. Elk jaar moeten we dit bekijken van perceel tot perceel. Zowel de  ligging als de bescherming van de houtwal is belangrijk. Gisteren hebben we op het perceel thuis de stokken beschermd voor de late vrieskou, terwijl dit op andere percelen niet nodig was.”

Meer smaak door meer fruit

Het Kempische wijndomein wil in de komende jaren nog extra grond verwerven om uit te breiden. Uitgangspunt blijft voor Annick en Reinout altijd om kwaliteit voorop te stellen. “Van elke wijnplant halen we nu 1 fles wijn af. Als we willen, kunnen we er 5 flessen afhalen. Maar we kiezen er bewust voor om de druiventrossen kwalitatief te laten broeien met veel smaak. Voor het stoken met fruit doen we net hetzelfde. We kunnen ervoor kiezen om met 20% fruit te werken, maar wij kiezen voor een groter percentage aan fruit om in te zetten op meer smaak. Ondanks dat vragen we een vrij gemiddelde prijs voor een fles Belgische wijn, en de prijs van onze gin is zelfs heel scherp.”

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.