SAM Herentals

Kempische No Stress Hoodie klaar om wereld te veroveren

Het startte als een zoektocht naar kleding die haar hoogsensitieve kind wel wilde dragen. Vandaag is ‘SAM’ uitgegroeid tot een volledige kledingcollectie voor prikkelgevoelige kinderen van 4 tot 16 jaar. En het merk van An Luyten uit Herentals blijft groeien. Deze maand breidt de collectie uit met jeans, mutsen en sjaals én een heel bijzondere trui. De ‘prikkelrijke’ hoodie werd ontwikkeld in samenwerking met studenten Toegepaste Psychologie van Thomas More Hogeschool in Antwerpen.

Veel kinderen ervaren regelmatig stress en overprikkeling. Afgebeten kledingstukken, pennen, nagels zijn voor velen herkenbaar. SAM heeft hiervoor de oplossing ontwikkeld, met een zachte hoodie waaraan het kind naar wens fidgets - of friemelelementen -  en leuke modieuze accessoires  kan toevoegen. De sweater is het resultaat van onderzoek door studenten toegepaste psychologie van Thomas More Antwerpen. Aline Vervloet, Birte Mannaerts, Fien Driesen, Maxime Schlenker, Pauline De Roover en Saida Sinanaj leverden een prototype af na uitgebreide panelgesprekken.

“Zowel uit het onderzoek als in de praktijk blijkt dat de friemelelementen overprikkelde kinderen rust brengen. Ze helpen hen om stress en overprikkeling beter te kanaliseren. Wat leidt tot een beter algemeen gevoel, minder afleidingen en dus meer focus”, licht begeleidend docent en klinisch psycholoog Dominique Walschaerts toe.

Daar worden zowel het kind als zijn omgeving beter van. “Mijn zoontje Lex, 9 jaar en hoogsensitief, besliste dat er absoluut ook een SAM muts en sjaal moesten komen. Gelijk heeft hij, want prikkende mutsen en sjaals vindt iedereen horror”, vertelt oprichtster An. De SAM sjaal en muts zijn super zacht en geven een naadloos gevoel. Ze zijn omkeerbaar en matchen prima met andere SAM kledingstukken.

Ouders vroegen An ook of er een jeansbroek aan de reeks kon toegevoegd worden. Al de nieuwe stukken gaan samen met de hoodie deze maand online. Zachte kleding blijkt een hit te zij. Dat veel kinderen fan zijn van SAM blijkt uit de verkoop in verschillende landen.

“SAM verkoopt via onze eigen webshop in België, Nederland, Frankrijk en Oostenrijk. Er zijn ook verkooppunten in Engeland en Nieuw-Zeeland. Daarbij komen binnenkort Australië, Qatar en Denemarken bij. En er lopen gesprekken in de USA”, licht An toe. Ans droom om kinderen zich goed te laten voelen in kleding is een zegen voor vele gezinnen: “De reacties van ouders zijn hartverwarmend en geven me de energie om verder te werken. SAM neemt zoveel stress weg in gezinnen door kleding waar kinderen zich goed in voelen.”