VEJA Foto's: rr, Bart Van den Eijnden

Kledingwinkel Veja sluit na meer dan halve eeuw: “Ik twijfel nog dagelijks”

In de Veldenbergstraat in Merksplas verdwijnt dit najaar een stuk geschiedenis. Multibrandstore Veja, waar kleding en schoenen worden verkocht, gaat definitief dicht. Het familiebedrijf heeft sinds corona het koopgedrag zien veranderen en neemt daarom de beslissing om te stoppen. De totale uitverkoop is gestart, met kortingen op de zomercollectie.

Voor heel wat klanten komt de nakende sluiting als een verrassing, want vorig jaar werd nog het 50-jarig bestaan van Veja gevierd. Zaakvoerder Frank Jansen vertelde toen in Gazet van Antwerpen dat hij ondanks alle concurrentie overtuigd was van de toekomst voor Veja. Iets meer dan twaalf maanden later moet hij zijn mening herzien. “Er verandert in korte tijd te veel in het retaillandschap”, legt Frank Jansen (60) uit. “Sinds corona is het koopgedrag van de consument gewijzigd. Er gaan minder mensen naar een fysieke winkel en er wordt meer online gekocht. Daarnaast is er meer concurrentie gekomen hier in de buurt. Ondanks de grote winkel is Veja een kleine speler die niet bij een keten zit.”

“Bij ons speelt mee dat er geen opvolging is. Onze twee kinderen zijn wel mee in de zaak gestapt, maar dochter Babiche is gestopt na haar bevalling. Zoon Matthias ziet het niet zitten om de winkel volledig over te nemen. Er zijn gesprekken met kandidaat-overnemers geweest, maar niemand hapt toe. Daarom hebben we besloten om dit najaar in schoonheid te eindigen.”

Lees ook: Van ‘schoenenfabriekske’ tot stijlvolle modewinkel, Veja bestaat 50 jaar: “We konden niet eeuwig de goedkoopste blijven”

Emotioneel

Veja begon als een bescheiden schoenenfabriekje en groeide vanaf 1973 uit tot een keten met 37 vestigingen in heel België, om later weer terug te plooien op één winkel in Merksplas. “Aan de Dolle Dagen met Vlaamse artiesten die kwamen optreden, bewaar ik goed herinneringen. Iedereen die op het podium heeft gestaan bij Tien om te Zien is ook op de Dolle Dagen geweest. In de winkel hebben we altijd een zeer gemengd publiek gehad, van zowel de oudere als de iets jongere generatie. Maar de echt jonge generatie van 17-18 jaar koopt kleding alleen nog online”, zegt Frank Jansen.

De totale uitverkoop bij Veja is gestart, met kortingen op de zomercollectie. Wanneer de winkel definitief sluit, is nog niet duidelijk. “We kleven er geen datum op en zien wel hoe het loopt. In elk geval stoppen we in het najaar. Het huurcontract met de eigenaar van het gebouw is opgezegd. Het gaat wel emotioneel zijn om na de laatste dag de deur op slot te doen. Ik werk al mee vanaf 1986 en heb tien jaar later de winkel overgenomen. Ik twijfel nog bijna dagelijks over de sluiting, maar vind het toch goed dat de knoop is doorgehakt. We wonen niet meer in Merksplas, anders zou het toch wel een raar gevoel zijn om elke dag door de Veldenbergstraat te passeren.”