Nieuws Kempen Kledingzaak kan tot 30% op energie besparen door deur te sluiten

Kledingzaak kan tot 30% op energie besparen door deur te sluiten

Kledingzaak kan tot 30% op energie besparen door deur te sluiten

DSC_0281Studenten Energietechnologie van Thomas More campus Geel voerden de voorbije maanden een energiestudie uit bij lokale handelszaken in de Kempen. Doel was om het energieverbruik in kaart te brengen en aanbevelingen te doen. De resultaten zijn spectaculair.

Na een oproep meldden zich 44 organisaties uit 11 gemeenten. Uiteindelijk werden 25 handelszaken geselecteerd die allerlei analyses ondergingen. Enkele opvallende vaststellingen.

Bij de kledingwinkels overheerst het elektrisch verbruik de energierekening. De verlichting, het luchtgordijn en de airco nemen 90% van het energieverbruik voor hun rekening. Een kledingwinkel kan tot 30% energie besparen door de deur te sluiten. Bij bakkers en slagers was een hoog verbruik vaak te wijten aan een slechte scheiding tussen gekoelde en verwarmde ruimtes. Bij sportclubs gaat de helft van de verwarmingskost naar het opwarmen van sanitair water. Spaardouchekoppen vormen al een belangrijke oplossing. Verlichting neemt 17% van het stroomverbruik van kantoren voor zijn rekening. Het vervangen van lampen door een energiezuinige versie levert een directe besparing op van 62% voor het verbruik van verlichting.

Verlichting grootverbruiker
Joke Soffers en Greet Vanherck, zaakvoerders van de Fred&Ginger-kledingwinkel in Mol: “Wij waren ervan overtuigd dat verwarming de grootste hap uit ons budget nam. De scan van de studenten van Thomas More bewees het tegendeel: elektriciteit, voornamelijk inefficiënte verlichting, blijkt met stip de grootste kost. Dankzij de scan verleggen we nu terecht onze focus voor besparende maatregelen en zullen we eerst de verlichting aanpakken, daarna pas de verwarming.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer