Technigroup

Koeltechnisch bedrijf levert professioneel materiaal voor eindwerk

Op de knelpuntberoepenlijst van VDAB staat ook dit jaar ‘technicus industriële installaties’ in de top 10. Er zijn jaar na jaar te weinig werkzoekende koeltechniekers op de markt en soms is er bij werkzoekende techniekers een gebrek aan ervaring of opleiding. kOsh - Katholiek Onderwijs Stad Herentals - en Technigroup slaan de handen in elkaar om dit tekort weg te werken.

Technigroup is een koeltechnisch bedrijf uit Herentals en wil met de samenwerking het kwalitatief en kwantitatief aanbod van technici helpen werkwerken. De leerlingen van het 7de middelbaar, specialisatie koeltechnische installaties, bouwen voor hun eindwerk een professionele koelmachine. Technigroup levert hiervoor de professionele materialen. De koelmachine zal nadien bij Technigroup gebruikt worden als nood- of huurtoestel.

Juiste handelingen

Dit jaar zijn Yoran en Jarmo in totaal een achttal weken bezig aan de machine. Yoran is enthousiast over dit project: “Het is de eerste keer dat we aan een installatie werken die echt gebruikt zal worden.” Deze setting komt al heel dicht in de buurt van het echte werkveld.

“Bij Technigroup doen we er alles aan om het echte koeltechnische vakmanschap in ere te houden. Mensen met een juiste technische training en attitude maken het verschil bij het uitvoeren van onderhoudswerken en interventies. Ook monteurs met een degelijke opleiding leveren een betere kwaliteit.” zegt Jan Sleurs, zaakvoeder van Technigroup. “Wie de juiste koeltechnische handelingen jong aanleert, heeft daar zijn hele beroepscarrière plezier van.”

“Technigroup legt zich toe op het soort industriële systemen waarbij het vaak onmogelijk is om met prefab componenten te werken. Voor dat soort projecten hebben we leerlingen nodig die als het ware met hun handen kunnen denken”. De school is dus een mooie kweekvijver voor dit soort talenten.

Feedback uit bedrijfswereld

“Wij als school zien een enorme meerwaarde in een nauwe samenwerking met de bedrijfswereld. Op deze manier kunnen wij onze leerlingen levensecht onderwijs aanbieden en ze een realistisch beeld geven over de sector waar ze terecht zullen komen.” zegt Dirk Tormans, technisch directeur aan kOsh. “Het is inderdaad ook een win–win situatie als school omdat we zo onze leerlingen met de laatste nieuwe technologieën kunnen laten werken, zonder al te hoge investeringen te moeten doen. Als school is het ook goed om op regelmatige basis feedback te krijgen vanuit de bedrijfswereld, zo weten we of de opleidingen nog steeds voldoen aan hun verwachtingen. Op deze manier kunnen we snel bijsturen en onze leerkrachten laten bijscholen met als enige doel onze leerlingen het onderwijs te geven waar ze recht op hebben.”