Het langdurig ziekteverzuim is de afgelopen 4 jaar met ruim 28% gestegen in de provincie Antwerpen. Dat heeft hr-dienstverlener Acerta berekend. In de categorie arbeiders werd in 2017 in de provincie Antwerpen 3,58 % van de uren niet gepresteerd wegens ziekte langer dan 1 jaar. Voor de bedienden bedraagt het percentage 1,36.
Kim Dekeyser, kantoordirecteur Acerta: “Wat gaan we daaraan doen? Met de reglementering inzake re-integratie, in voege sinds 1 december 2016, zullen er hopelijk stilaan minder gevallen van langdurige ziekte bijkomen. Dit kan het begin zijn van een ommekeer. Maar gaan we de langdurig zieken die er al zijn, laten zitten terwijl we met een arbeidskrapte kampen? Dat talent zit daar nog. Voor de maatschappij is het belangrijk dat we een belangrijk deel van deze langdurig zieken kunnen reactiveren op de arbeidsmarkt. Daar zitten vast mensen bij die op een nieuwe, haalbare kans zouden ingaan als ze ertoe aangemoedigd worden.”
Ook kortstondig stijgt
Het kortstondig ziekteverzuim, dit is korter van 1 maand, is de voorbij 4 jaar in onze provincie gestegen met 5,67%. Vertaald in arbeidsdagen betekent dit dat gemiddeld elke voltijdse werknemer bijna 6 dagen per jaar kortstondig ziek is.
Kim Dekeyser: “Elke ziekteperiode begint met 1 dag, ook de langere. Het is dus heel belangrijk voor werkgevers en leidinggevenden om bij elke ziektemelding alert te zijn. Want als er iemand uitvalt, komt er meteen extra druk op het team en op de prestaties. En de financiële kost van kortstondig ziekteverzuim is voor de werkgever.”