SEIGERS Zaakvoerders Tommy Seigers en Kurt Hamblok tonen het ontwerp van het Sterrenkind-monument. — © Tommy Maes

Laswerken Seigers produceert Sterrenkind-monument voor Balense begraafplaatsen

Lasbedrijf Laswerken Seigers uit Balen is momenteel volop bezig met de voorbereidingen van twee monumenten voor Sterrenkinderen. De monumenten in cortenstaal en hardhout worden eind september geplaatst op de begraafplaatsen van Balen-centrum en Rosselaar. “Deze opdracht is een eerbetoon aan mijn overleden zoon Jasper”, vertelt medezaakvoerder Tommy Seigers.

Het Balense bedrijf Laswerken Seigers is gespecialiseerd in alles wat met lassen te maken heeft. Hun projecten variëren van opdrachten voor particulieren tot grote bedrijfshallen. Grotendeels worden bij het bedrijf onder meer trappen en leuningen gelast, maar binnenkort starten ze aan een bijzondere opdracht.

Zo produceren ze in opdracht van het gemeentebestuur twee monumenten voor Sterrenkinderen, kinderen die gestorven zijn voor hun geboorte. De monumenten krijgen een plek op de begraafplaatsen van Balen-centrum en Rosselaar. “Het ontwerp is al volledig klaar en binnenkort gaan de laswerken voor het project van start”, vertellen zaakvoerders Tommy Seigers en Kurt Hamblok. “Tegen eind september moet alles klaar zijn, want dan plaatsen we de twee monumenten op hun locatie.”

Overleden zoon

Voor Tommy Seigers heeft het project een emotionele betekenis. Twee jaar geleden kwam zijn zoon Jasper, zaakvoerder van café De Kiezel in Mol-Wezel, om het leven bij een verkeersongeval. “Toen ik vernam dat de gemeente een aanbesteding uitschreef voor het project, voelde ik meteen aan dat ik deze opdracht moest binnenhalen”, zegt hij.

“Niet alleen als eerbetoon voor Jasper, maar ook omdat ik zelf een inwoner van Balen ben en iets voor mijn gemeente wilde doen. Toen de gemeente ons uiteindelijk de opdracht toewees, zijn we meteen van start gegaan met het ontwerp.”

Een ontwerptekening van het Sterrenkind-monument. — © rr

Cortenstaal

Elk monument vormt een zitbank met enkele decoratieve zuilen. Als materiaal worden hardhout en cortenstaal gebruikt. “Dat is een speciale legering die na de eerste oxidatielaag niet meer doorroest”, vertelt Kurt Hamblok. “Cortenstaal krijgt daardoor een typische bruine roestkleur, maar boet niets in aan kwaliteit.” Van bovenaf verwijst het monument ook naar het beroemde yin en yang-teken.

“Het monument wordt een rustpunt waar mensen tot bezinning willen komen”, zeggen Seigers en Hamblok. “Op de zuilen komen onder meer een tekst en de namen van de Sterrenkinderen. Op die manier krijgen ouders van kinderen die voor hun geboorte zijn overleden, een serene herdenkingsplaats”

Het ontwerp is klaar en ook zo goed als alle materialen zijn intussen aangekomen in de hallen van Laswerken Seigers. “Binnenkort starten we met de laswerken, waarbij de monumenten grotendeels in onze hallen in elkaar worden gelast. Zodra alles klaar zijn, plaatsen we de monumenten op hun locatie”, vertellen de twee zaakvoerders van Laswerken Seigers.