Nieuws Kempen ‘Laten we alle vrachtwagens een paar dagen aan de kant houden’

‘Laten we alle vrachtwagens een paar dagen aan de kant houden’

‘Laten we alle vrachtwagens een paar dagen aan de kant houden’

frans hendrickxRocco Cannizzaro, general manager bij transportfirma Frans Hendrickx & Zonen uit Hulshout, komt met een opmerkelijk voorstel naar aanleiding van de invoering van de kilometerheffing voor vrachtwagens. “Laat alle vrachtwagens een paar dagen aan de kant staan en dan ligt de hele economie plat.” Van een staking met wegblokkades wil hij niet weten.

De firma Frans Hendrickx heeft 125 vrachtwagens op de weg en is daarmee een van de grotere transporteurs in ons land. Cannizzaro: “Door de kilometerheffing stijgt onze kost tussen de 7 en 8%. Dat zouden we moeten kunnen doorrekenen aan onze klanten. Een aantal gaat dat misschien aanvaarden, anderen niet. En dan is er nog een bijkomend probleem. Wij rijden voor een klant van punt A naar punt B. Maar om een volgende lading op te halen moet wij leeg naar punt C. Wie gaat die lege rit betalen?”

Dat gaat niet
De general manager heeft berekend dat in zijn bedrijf de extra kosten oplopen tot 8-9.000 euro per voertuig per jaar. “Je moet weten dat je per jaar 5 tot 10.000 euro kunt overhouden per vrachtwagen. Dat gaat dus niet. Temeer omdat we dan ook nog eens rekening moeten houden met de bokkensprongen van de dieselprijs. Nu is die laag, maar niemand zegt dat die zo zal blijven.”

Binnen de sector is de actiebereidheid groot, zegt de vakorganisatie Febetra. Maar niet bij Frans Hendrickx. “Ik wil niet dat andere weggebruikers slachtoffer worden van onze situatie”, zegt Cannizzaro. “Daarom mijn voorstel: laten we onze voertuigen een aantal dagen thuis houden. De eerste dag ga je er niet veel van merken. De tweede dag zijn er al problemen met de stocks. De derde dag kunnen de mensen niet meer naar de bakker of de supermarkt en de vierde dag ligt heel de economie plat. Dat zal een duidelijk signaal zijn naar de regering.” Of hij dat realistisch acht? “Ik denk het niet want er zullen altijd collega’s zijn die niet meedoen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer