Nieuws Kempen Legendarisch café De Zwarte Ruiter krijgt nieuw leven

Legendarisch café De Zwarte Ruiter krijgt nieuw leven

Legendarisch café De Zwarte Ruiter krijgt nieuw leven

TURNHOUT – Café De Zwarte Ruiter aan het Zegeplein in Turnhout wordt afgebroken. Maar de vele stamgasten van de jeugdkroeg hoeven niet te vrezen. In de plaats komt een nieuw café in dezelfde stijl, maar groter. Tot aan de heropening zet het café zijn activiteiten voort in een pand vlakbij.

“We hebben op enkele weken een tour de force uitgehaald,” vertelt uitbater Dries Verdick. Hij heeft er, samen mede-uitbater Tom Antonis en eigenaar Corsendonk, net de verbouwing en herinrichting opzitten van de vroegere Irish Pub op de hoek van de Grote Markt en het Zegeplein in Turnhout. Zo kunnen de klanten van De Zwarte Ruiter hier terecht wanneer hun vertrouwde café, schuin daar tegenover wordt verbouwd.

“Het gebouw op het Zegeplein was op”, zegt zaakvoerder Tom Antonis. “Het moest met de grond worden gelijk gemaakt. Maar binnenkort verrijst de Zwarte Ruiter 2.0 aan het Zegeplein.”

Nieuw maar vertrouwd

Een deel van het gebouw is een beschermd stadsgezicht. Bij de heropbouw komen er dus zeker herkenbare delen terug. Maar er verandert ook wat. Het nieuwe café wordt veel ruimer en er zal worden gewerkt met meerdere verdiepingen. Achteraan krijgt de zaak een multifunctionele zaal.

“Het gelijkvloers wordt opnieuw een soort van oude nieuwe Zwarte Ruiter”, vertelt Dries Verdick. “Daar gaan wel elementen in zitten die velen zullen herkennen. De oude terracotta vloer komt terug, maar in een nieuw jasje. De oude houten balken en de bakstenen komen terug. Dus het wordt wel weer een bruine kroeg, maar met een feestbestemming. En boven wordt het wel volledig nieuw. Daar gaan we iets nieuws en iets leuks mee doen.”

Boven komt een tweede cafégedeelte dat ook afgehuurd kan worden voor allerlei gelegenheden. “Babyborrels, verjaardagsfeestjes, Tupperware-avonden of dancefeestjes, live-optredens, stand-upcomedy en bierproeven, vergaderingen, productvoorstellingen, alles is mogelijk”, zeggen de uitbaters enthousiast. “De zaal kan worden opgedeeld  en heeft een capaciteit van 400 personen.”

Café De Zwarte Ruiter is al decennialang een vaste waarde in het uitgaansleven in Turnhout. De huidige uitbaters vieren in het voorjaar van 2020 hun 20-jarig jubileum in de zaak, net op het moment dat ‘De Zwarte’ wordt heropgebouwd. Tegen de zomer van 2020 is het nieuwe café klaar. Wat er daarna met het pop-up café gebeurt, is nog niet duidelijk.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.