Den Doktoor inkom Liesbet en Dirk verwelkomden de eerste gasten in hun nieuwe B&B. Foto: AF

Liesbet en Dirk openen B&B ‘Het Bed van den Doktoor’: “Woensdag komen de eerste businessklanten”

Liesbet Weltens en Dirk Vandervoort ontvingen het voorbije weekend de eerste gasten in hun splinternieuwe B&B. ‘Het Bed van den Doktoor’ is gevestigd in de voormalige dokterswoning in de Gasthuisstraat, waar ook Koffiebar Den Doktoor van Dirks zus Greet gehuisvest is.

Liesbet Weltens en Dirk Vandervoort hebben een spannend weekend achter de rug. De voorbije dagen ontvingen ze de eerste gasten in hun nieuwe Bed & Breakfast ‘Het Bed van den Doktoor’. “Het was inderdaad spannend en leuk tegelijk”, bekent Liesbet. “Het was vooral wennen dat er nu mensen in ons huis sliepen.”

De dokterswoning aan de rand van de Meerhoutse dorpskern is een bekend pand in Meerhout. “Mijn vader Luc ‘den doktoor’ Vandervoort had vroeger vooraan in het huis zijn dokterskabinet”, begint Dirk het verhaal. “Hij woonde hier samen met zijn echtgenote en negen kinderen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het huis zo groot is.”

Pure nostalgie

Het pand werd zowat 55 jaar geleden gebouwd, maar ademt pure nostalgie. “Het huis zelf is inderdaad nog niet zo oud, maar het interieurs wel”, legt Dirk uit. “Zo komt de trap bijvoorbeeld uit het Sint-Romboutscollege uit Mechelen. Er zijn ook elementen van de windmolen van Meerhout-Gestel in verwerkt en de vloeren komen uit Antwerpen.”

Het interieur ademt pure nostalgie. Foto: AF

“Mijn vader overleed tijdens de eerste coronagolf en vorig jaar moesten we ook afscheid nemen van mijn moeder. Een beslissing drong zich toen op, namelijk wat er met hun woning ging gebeuren. Er waren uiteraard twee opties, verkopen of een andere bestemming geven. Het huis was namelijk veel te groot om te bewonen.”

Dirk en Liesbet namen toen het initiatief om van de ouderlijke woning een B&B te maken. “Dat idee speelde al langer door het hoofd van Dirk en ik ben snel overstag gegaan”, verklapt Liesbet. “We moesten natuurlijk wel veel veranderen. Zo hebben we een volledige vleugel vernieuwd. Daarin zijn de vier kamers ondergebracht. Ook de keuken werd vernieuwd en de gemeenschappelijke delen werden opgefrist.”

Vernoemd naar ouders

“Alle kamers zijn vernoemd zijn naar onze ouders en weerspiegelen ook hun leven. Zo staat er in de kamer van de doktoor nog het echte hoofdeinde van zijn bed en is er een tekst van hem geschilderd op de muur. De kamer zijn natuurlijk van alle comfort voorzien zoals een badkamer, maar ook van warmtepompen en airco. In de tuin legden we een biobad aan en een petanquebaan.”

De kamer van ‘den doktoor’ met zijn hoofdeinde en handschrift. Foto: RR

‘Het Bed van den Doktoor’ ontving het voorbije weekend de eerste gasten, maar eerst kwamen de broers en zussen van Dirk uiteraard een kijkje nemen. “De familie reageerde blij, ze waren onder de indruk”, meldt Dirk nog. “Het zal voor hen natuurlijk ook aanpassen worden. Dit huis is altijd een open huis geweest waarin iedereen op ieder moment van de dag kon toekomen. Nu is het nog een open huis, maar met vreemden erin. Dat was trouwens ook wel even wennen voor ons. Vrijdag sliepen er plots mensen in ons huis.”

De B&B was tijdens het openingsweekend meteen volzet. “Zo kregen we al direct een goed beeld van wat er ons nog te wachten staat”, aldus Liesbet. “We hebben nog geen routine in al het werk, maar dat gaat zeker komen. We ontvangen uiteraard graag particulieren, maar woensdag ontvangen we ook al onze eerste businessklanten uit Turkije. Ook zakenmensen zijn hier in de streek steeds op zoek naar overnachtingsmogelijkheden en zij zullen dus wellicht een belangrijk deel van onze cliënteel worden.”