Luxexcel_lenses

Luxexcel lanceert in New York disruptieve 3D-techniek voor lenzen

Het zijn spannende weken voor het Belgisch-Nederlandse bedrijf Luxexcel, dat opereert van op de Open Manufacturing Campus (OMC) in Turnhout. Einde deze maand stelt het op de vakbeurs Vision Expo East in New York zijn 3D-printplatform voor de productie van brillenglazen voor. “Met onze techniek zetten we de huidige productieketen op zijn kop”, zegt CEO Hans Streng.

Een jaar geleden verhuisde Luxexcel van het Zeeuwse Kruiningen naar Turnhout. “Dat had 2 redenen. Enerzijds kregen we een investering vanuit de Participatie Maatschappij Vlaanderen en anderzijds wilden we dichter bij de industrie zitten en ook dichter bij de innovatieve driehoek Eindhoven-Leuven-Aken”, vertelt de CEO.

Luxexcel is al 7 jaar bezig met het inkjetprinten van transparant materiaal. “Je legt een patroontje op een ondergrond en wanneer het is uitgehard, leg je daar een laagje bovenop. En zo bouw je verder”, legt Hans Streng uit. “Nadat we verschillende markten hadden geprobeerd, kozen we anderhalf jaar geleden om te focussen op brillenglazen. Die zijn heel individueel en worden momenteel geproduceerd door ze te slijpen uit een blok plastic, met veel afval tot gevolg. Onze 3D-techniek heeft geen afval. Bovendien kunnen wij lenzen maken, bijvoorbeeld voor mensen met een extreme dioptrie, die op de klassieke manier bijna niet te maken of zeer duur zijn.”

Hooggespannen verwachtingen
Het Turnhoutse bedrijf verkreeg zopas voor zijn lenzen een ISO-kwaliteitslabel en is klaar om naar de markt te gaan. “Let op: we produceren zelf geen lenzen maar verkopen ons printingplatform aan labo’s die lenzen produceren”, verduidelijkt Streng. “De verwachtingen zijn hooggespannen. De markt van de brillenglazen heeft weinig technische innovatie gekend de jongste jaren en wij komen nu met een fundamenteel nieuwe techniek. We rekenen in New York ook op belangstelling uit heel andere sectoren. Onze lenzen kunnen bijvoorbeeld ook perfect in een virtual reality-bril.”

Luxexcel stelt op dit moment een 25-tal mensen tewerk in Turnhout. Tegen eind 2017 moet dat aantal verdubbeld zijn. “We hebben voldoende ruimte om uit te breiden. Dat was ook één van de redenen om naar de OMC te verhuizen”, besluit Hans Streng.