Nieuws Kempen M.I.P. bouwt nieuwe fabriek en gaat voor marktleiderschap

M.I.P. bouwt nieuwe fabriek en gaat voor marktleiderschap

M.I.P. bouwt nieuwe fabriek en gaat voor marktleiderschap

RIJKEVORSEL – M.I.P., fabrikant van composiet silo’s en opslagsystemen, wil in 2030 Europees marktleider zijn in zijn sector. Om dat te realiseren wordt  in het Nederlandse Moerdijk dit jaar een nieuwe productievestiging gebouwd. Dat zijn de twee opvallendste voornemens in een visienota voor het jaar 2030, die het bedrijf deze week heeft voorgesteld.

Gedurende een jaar heeft M.I.P. een reeks gesprekken en denkoefeningen gehouden met klanten, leveranciers en medewerkers om een visie, strategie en stappenplan uit te werken voor de komende jaren. Die bevindingen zijn samengekomen in ‘Visie 2030’,

Maikel Elst, CEO van M.I.P. tanks en silo’s, stelt de visie 2030 voor

waarbij een raket als beeld wordt gebruikt om die visie grafisch voor te stellen.

Marktleider

M.I.P. wil bijvoorbeeld onderzoeken hoe het zijn composiet nog kan verbeteren. Dat is de kunststof waaruit het bedrijf zijn silo’s en  opslagtanks bouwt. Daarbovenop gaat M.I.P. voor het Europees marktleiderschap in 2030. “We zijn nu al bijna de grootste speler op de markt”, weet Patrick Clijmans, CFO van M.I.P. “Het is onze bedoeling om nog beter in te spelen op de vragen die wij vanuit de markt voelen en dat zijn grotere opslagsilo’s, dus met een grotere diameter.”

Moerdijk

Om dergelijke grote silo’s te kunnen fabriceren, bouwt  M.I.P. een gloednieuwe fabriek in Moerdijk in Nederland. Daar huurde het bedrijf al een tijdlang een pand. Nu komt er een eigen gebouw. “Sinds we in 2017 een tweede vestiging openden in Moerdijk, hebben we goede ervaringen met daar werken. De ligging biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om met zeeschepen grote tanks en silo’s te transporteren naar elke grote binnen- en zeehaven. Rijkevorsel is wat dat betreft meer beperkt, omdat daar het vrachtverkeer over de weg moet. Onze fabriek in Rijkevorsel blijft wel de belangrijkste vestiging voor de productie tot 5 m diameter.

Toen de mogelijkheid kwam om in Moerdijk een perceel grond aan te kopen, hebben we die kans gegrepen. Nu komt er een fabriek waar we silo’s kunnen produceren tot een diameter van 14 meter.

‘Grote’ vraag

Daarmee neemt M.I.P. een unieke positie in op de markt. Andere fabrikanten van composiet silo’s kunnen in eigen huis hoogstens tot een diameter van 9 meter fabriceren. Zij werken bredere silo’s  af op het bedrijfsterrein van de klant. M.I.P. biedt nu als enige producent de mogelijkheid om ook dergelijke grote diameters volledig af te werken in de eigen fabriek, waardoor de hinder bij de klant tot het minimum beperkt blijft. Niet onbelangrijk, want het zijn juist die heel brede silo’s die meer en meer worden besteld. “Die vraag is er omdat zo’n grotere diameter uiteraard meer opslagcapaciteit biedt”, weet Patrick Clijmans. “De klant heeft dan minder oppervlakte op de grond nodig. We kennen natuurlijk al lang dergelijke grote silo’s in staal. Maar nu composiet meer bekend geraakt als materiaal, groeit de vraag daarnaar.”

Tegen de zomer is de nieuwe fabriek in Moerdijk klaar om te produceren. Het gaat om een investering van  ruim 6 miljoen euro.

M.I.P. stelt in Rijkevorsel en Moerdijk samen ruim 100 mensen te werk.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Kempen

COLUMN: Alles tech!

Elke vrijdag geeft redacteur Dorien haar zinnige, onzinnige of eigenzinnige kijk op de voorbije week. Wat deze week begon met… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Geel
Geel

Top 25 voor Glow uit Geel

Ellen Leysen van Glow ontving een Sugar Achievement Award van Royx Pro. Hiermee behoort het Geelse schoonheidssalon tot de 25 beste… Lees meer