Nieuws Kempen Madelon herleeft dankzij Renotec

Madelon herleeft dankzij Renotec

Madelon herleeft dankzij Renotec

TURNHOUT/GEEL – Renotec uit Geel, gespecialiseerd in renovaties en restauraties, neemt een icoon in het Turnhoutse straatbeeld onder handen. Het bedrijf restaureert het monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, in de volksmond beter gekend als het standbeeld van de ‘madelon’.

Het oorlogsmonument op het Turnhoutse Zegeplein gaf al enkele jaren een troosteloze aanblik. Vorig jaar besliste het stadsbestuur om het monument uit 1922 te laten opknappen. Er werd een aanbesteding uitgeschreven, die uiteindelijk is gewonnen door Renotec. Ondertussen zijn de werken gestart. “Onze taak is om het monument gedeeltelijk te restaureren”, vertelt projectleider Michiel Knaepkens van Renotec. “De trappen in blauwe steen hebben we gedemonteerd om ze te reinigen en te herstellen en ze daarna terug te plaatsen. Het monument telt verder 3 grote bronzen friezen. Ook die worden gerestaureerd en voorzien we van een beschermlaag.”

Ook het standbeeld bovenop het monument krijgt in principe een opknapbeurt. Het vrouwenfiguur dat vrede en overwinning uitbeeldt, werd destijds door de Turnhoutenaren als nogal wulps ervaren en kreeg daardoor smalend de bijnaam ‘madelon’, wat zoveel betekent als soldatenhoer.

“Dat beeld zullen wij reinigen”, vertelt Michiel Knaepkens. “Het was in 2003 al aangepakt nadat het toen van zijn sokkel was gevallen. Ook wordt er opnieuw een zwaard gegoten, zoals oorspronkelijk bij het beeld hoorde. Daarvoor baseren wij ons op zoveel mogelijk historische bronnen zoals foto’s en documentatie over gelijkaardige monumenten uit die periode.”

Het oorlogsmonument wordt zoveel mogelijk in zijn oude glorie hersteld.

Het onderste gedeelte, het plateau waarop het hele monument staat, wordt niet gerestaureerd. De stad heeft aan Renotec wel gevraagd om dit te reinigen. Als het weer meezit, is het werk klaar tegen 1 december. De restauratie kost 78.000 euro (excl. BTW).

Renotec heeft in Turnhout op dit moment nog een andere werf. Op de Turnova site renoveert het bedrijf het voormalige kantoorgebouw van Brepols.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Beerse
Beerse

DCA Technics breidt uit

DCA uit Beerse breidt haar afdeling DCA Technics uit met een subafdeling elektriciteitswerken. Hiermee ontwikkelt het bouwbedrijf deze gespecialiseerde afdeling… Lees meer

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.