Mariën introduceert robot in productie

Mariën Meesterbakkers ervaart dat het beroep van bakker een knelpuntberoep is geworden. Daarop anticipeert het bakkerijbedrijf door een robot in te zetten om zware en repetitieve taken te verlichten. "Zo kunnen onze bakkers zich volledig toeleggen op hun ambacht, terwijl de onvermoeibare nieuwe collega de ergonomische zwaarste taken voor zijn rekening zal nemen."

Samen met technologiepartner Van Wees Waalwijk ontwikkelde Mariën Bakkerij Producten een mobiele robot die op verschillende plaatsen in de bakkerij kan ingezet worden. Hij kan zware, repetitieve taken overnemen zoals het vullen van bakplaten en het plaatsen van platen in de ovenkarren.

"Hierdoor verbeteren we de ergonomie in onze bakkerij en verhogen we de efficiëntie. Omdat het gaat om een innovatief project voor de bakkerijsector, kregen we steun van Europa uit het Horizon 2020 onderzoek- en innovatieprogramma." Het programma heeft als doel om de digitale transformatie in de voedingsindustrie te faciliteren en te versnellen, en het richt zijn pijlen specifiek op de ondersteuning van kmo’s.

Mariën Meesterbakkers baat achttien winkels uit van Turnhout tot Hasselt. De centrale bakkerij ligt in Balen, waar zowel overdag als ’s nachts een volledig gamma van patisserie- en broodproducten wordt voorbereid. Ook koude bakkers en groothandels nemen producten af van Mariën. Het bedrijf vierde in 2018 haar 60-jarig bestaan. Vandaag wordt deze familiale kmo geleid door de derde generatie. Joyce Mariën wordt in haar taak als bedrijfsleider bijgestaan door haar ouders Paul en Marleen.