Markt voor dubbele beglazing blijft erg groot

Umicore_Hoboken_3

De energiecrisis is een zegen voor glasproducenten. Bedrijven en particulieren plaatsen dubbele beglazing om het energieverbruik te beperken. Ondanks alle inspanningen hebben meer dan 30% van de Belgische huizen evenwel nog altijd enkel glas. De markt blijft dus ontzettend groot.

Bij OMD-glaswerk in Herentals merken ze daarom voorlopig nog niets van de crisis. OMD-glaswerk staat voor: de Herentalse Spiegelfabriek Oscar Mols-Dom. OMD is een van de trotse afstammelingen van de Kempense glasindustrie die ooit veel groter was dan vandaag. "Wij vormen vandaag met de broers Paul, Filip, Marc en ikzelf de derde generatie die het bedrijf leiden", zegt gedelegeerd bestuurder Eric Tegenbos. "De eerste vertegenwoordiger van de vierde generatie is overigens ook al aangetreden."

Met een omzet van pakweg 10 miljoen euro en een bedrijfswinst over 2011 van 289.000 euro draait de spiegelfabriek vandaag vrij goed. Het bedrijf plaatst alle soorten glas, vooral dan in buitenbeglazing. Van geëmailleerd glas, gehard glas, opaalglas, loodglas, antireflecterend glas tot kogelwerend glas. Overigens niet enkel als buitenbeglazing. De Herentalse firma heeft haar aanbod in de loop van de jaren sterk verruimd.

Tot de uithangborden behoren oa. de beglazing van de luchthaven van Bierset, de ziekenhuizen van Turnhout en Herentals, het hotel Astrid Plaza in Antwerpen, Cipal in Geel, het centraal station in Antwerpen, het nieuwe gebouw van  Umicore in Hoboken enz.

Eric Tegenbos houdt toch een slag om de arm. "Ik vrees dat de bouwsector nu toch stilaan wat de gevolgen van de crisis zal onderkennen. Het groeitempo zal er volgens mijn ietsje uitgaan. We moeten daarop voorbereid zijn." OMD-glaswerk heeft er echter vertrouwen in dat het die moeilijke periode wel zal overleven. "Wij hebben een sterk gediversifieerd klantenbestand. Wij werken niet voor één of twee afnemers."

De glasfabriek van Herentals stelt zo'n 45 mensen tewerk.