Spanje verlaagt vanaf 2016 de meerwaardebelasting van 21 naar 19% wanneer buitenlanders later hun vastgoedinvestering verkopen. Daarnaast voorspellen de Spaanse registratiekantoren dit jaar opnieuw een recordaantal buitenlanders dat in Spanje een woning kocht. “Ook voor de Belg blijft de Spaanse vastgoedmarkt haar aantrekkingskracht behouden”, zegt Marleen De Vijt van Azull uit Herentals, Belgisch marktleider in Spaans vastgoed.
Eén van de maatregelen die in het oog springen, is dat buitenlanders vanaf begin volgend jaar minder meerwaardebelasting zullen moeten afdragen aan de Spaanse staatskas als ze hun (recente) vastgoedinvestering weer verkopen. In 2014 bedroeg de belasting op de gerealiseerde meerwaarde nog 21 procent. Vanaf januari 2016 zal dat 19 procent zijn.
Makkelijker lenen
Marleen De Vijt: “Maar ook de banken zijn een stuk soepeler geworden in hun kredietverstrekking aan buitenlanders. Tot voor kort sloten ongeveer tien procent van de Belgen die een tweede verblijf kochten in Spanje een lening af. Vandaag zien we dat dit al makkelijk 20 procent is. Bovendien lanceren de banken, samen met de projectontwikkelaars, ook nieuwe koopformules. Zo duikt de eerste groepsaankoop voor een Spaans buitenverblijf op en dat tegen kortingstarieven van ruim 20 procent bij een gezamenlijke aankoop.”
Van begin dit jaar tot nu investeerden zo 2.235 Belgen in Spanje: 815 in het eerste trimester, 724 in het tweede trimester, en 696 in het derde trimester. Tegen eind dit jaar verwacht men af te tikken op 2.980 Belgen die in 2015 een Spaans buitenverblijf kochten. Of beter gezegd: nog maar eens zo’n 4 procent méér dan vorig jaar.
“Ondanks de recordcijfers is ons land toch een plaatsje achteruit gegaan in de lijst van grootste buitenlandse investeerders in de Spaanse vastgoedmarkt. Lange tijd gingen enkel de Britten, de Fransen en de Duitsers ons vooraf. Volgens de Spaanse registratiekantoren moeten we sinds begin deze zomer ook de Zweden laten voorgaan. We kopen dus nog veel in Spanje, maar de grootste piek lijkt nu echt wel te zijn bereikt”, aldus nog De Vijt.