Foto: AF

Matexi opent buurtplein en buurtlokaal van woonproject Geel Laar

Het woonproject Geel Laar verwelkomt volgende week de eerste bewoners. Tijdens een plechtig moment werden woensdag het buurtplein en het buurtlokaal alvast officieel ingehuldigd door bouwheer Matexi en alle betrokken partners.

Volgende week nemen de eerste bewoners hun intrek in woonproject Geel Laar. Om het einde van de eerste bouwfase te vieren, nodigde bouwheer Matexi woensdag enkele partners zoals aannemer Houben, de stad Geel en projectarchitect Trias uit voor de inhuldiging van het buurtplein en het buurtlokaal. “Het eerste zaadje voor dit project werd in 2017 gezaaid”, vertelt projectmanager Tim Peeters van Matexi. “Na jaren onderhandelen en vergunningen aanvragen ging in 2022 de eerste spadesteek in de grond. Nu, anderhalf jaar later, kunnen we de eerste bewoners verwelkomen. Dat is best snel, want het was een bewogen jaar voor de bouwsector.”

Woonproject Geel Laar, dat binnen vier jaar volledig afgewerkt zal zijn, omvat 116 appartementen en woningen. “Laar betekent open plek en die benaming past volledig in het project”, aldus nog Tim Peeters. “Het wordt een duurzame en groene woonbuurt, die hopelijk een inspiratie zal worden voor andere projecten. Zo beschikt Geel Laar bijvoorbeeld over het eerste residentiële warmtenet van de Kempen. Er zal ook geen doorgaand verkeer zijn in de straten van de woonbuurt.”

Foto: AF

Een eerste woonblok werd woensdag officieel ingehuldigd door middel van de opening van het buurtlokaal. “Dit lokaal is in eerste instantie bestemd voor de bewoners van Geel Laar maar zal op termijn ook opengesteld worden voor de buurtbewoners”, weet Tim Peeters. “Voorlopig nemen wij het beheer op ons maar na de voltooiing van het hele project neemt de vereniging van mede-eigenaars (VME) het beheer op zich. Het lokaal leent zich perfect voor bijvoorbeeld een familiefeestje of een kaartnamiddag. Het wordt een ontmoetingsruimte voor alle bewoners.”

Stadsdichter Jean-Paul Byloo schreef twee gedichten voor woonproject Geel Laar en het eerste werd woensdag onthuld in het buurtlokaal. “Het gedicht kaart verschillende thema’s aan die betrekking hebben op het woonproject en het buurtlokaal”, legt Jean-Paul Byloo uit. “Het eerste vers gaat over met elkaar in contact komen en het tweede over warmte, zowel van de mens als van de aarde. Ik maak ook verwijzingen naar Emilia Biddeloo, de enige vrouwelijke uitgeefster van Het Nieuwsblad van Geel en Joanna Cox, de eerste overste van het gasthuis. Naar deze twee Geelse vrouwelijke figuren zijn ook de straten en de residentie vernoemd.”

Geïnteresseerden kunnen op zondag 17 september tussen 14u en 17u het woonproject bezoeken en een kijkje nemen in een modelappartement.