VITA DEN UYT MOL Foto: Tommy Maes

Medewerkers zwembad Vita Den Uyt leggen werk korte tijd neer na ontslag directeur

Het zwembad Vita Den Uyt in Mol was donderdagmorgen korte tijd gesloten door een spontane staking. De medewerkers van het zwembad legden het werk neer nadat ze het nieuws hadden vernomen dat de zwembaddirecteur was ontslagen. Na overleg met het management werd het zwembad snel heropend.

De medewerkers van zwembad Vita Den Uyt kregen donderdagmorgen plots te horen dat de lokale directeur van het zwembad was ontslagen. Dat nieuws kwam zwaar binnen bij het personeel dat als reactie korte tijd het werk neerlegde. Daardoor was het zwembad anderhalf uur gesloten. Zo kon een school die op dat moment op zwemles kwam, niet binnen.

Na verder overleg met het management van de Vita Groep besloten de medewerkers opnieuw het zwembad te openen. In de loop van de voormiddag konden zwemmers opnieuw hun baantjes trekken. “De korte actie was een emotionele beslissing van de medewerkers, waar we zeker begrip voor hebben”, zegt Dirk Roosen, interim-manager van de Vita Groep.

“Vita Den Uyt heeft de unieke dynamiek van een familiebedrijf, waarbij personeel en lokaal management een hechte groep vormen. Daardoor is het ook te begrijpen dat er op moeilijke situaties als deze ook heel emotioneel wordt gereageerd.”

De reden van het ontslag is een meningsverschil tussen de Vita Groep en de lokale zwembaddirecteur. “De directeur heeft schitterend werk verricht in het dagelijks beheer van het zwembad, maar jammer genoeg staan we voor zware uitdagingen”, vertelt Roosen.

Dirk Roosen, interim-manager Vita Groep. — © Tommy Maes

“Door de energiecrisis en de stijgende personeelskosten moeten we als zwembadgroep belangrijke ingrepen doen om daar een antwoord op te vinden. En daar kon de directeur niet de nodige oplossingen voor vinden. Daarom hebben we in onderling overleg besloten om de samenwerking stop te zetten. We hopen in de loop van volgende week een directeur ad-interim aan te stellen en gaan intussen op zoek naar een opvolger.”

Het gemeentebestuur van Mol doet voor de bouw en de uitbating van het zwembad beroep op de Vita Groep, die deel uitmaakt van de Cordeel groep. De gemeente zelf is geen rechtstreeks betrokken partij bij de dagelijkse personeelsaangelegenheden. “We waren zelf erg geschrokken toen het personeel ons op de hoogte bracht van de spontane staking”, zegt schepen voor Jeugd en Sport Hans De Groof (N-VA).

“De medewerkers waren bereid om na verder overleg snel te heropenen. Dat getuigt van hun grote positieve betrokkenheid bij het zwembad. Ondanks de moeilijke situatie willen zij niet dat de scholen, de zwemclubs en de talrijke vrije zwemmers slachtoffer zijn van de situatie. Als gemeentebestuur verwachten we dat het management van Vita Groep de komende weken verder constructief overlegt met alle medewerkers en de nodige continuïteit garandeert.” Het personeel en de ontslagen directeur waren niet bereikbaar voor commentaar.