Nieuws Kempen Meer bouwvergunningen voor nieuwe woningen

Meer bouwvergunningen voor nieuwe woningen

Meer bouwvergunningen voor nieuwe woningen

bouwvergunningenVorig jaar zijn in de provincie Antwerpen 9.073 vergunningen afgeleverd voor de bouw van nieuwe woningen. Dat zijn er 2% meer dan in 2013. Het is van 2006 geleden dat er nog meer dan 9.000 vergunningen werden afgeleverd.

De meerderheid van de afgeleverde vergunningen slaat op nieuwe appartementen (5.977 stuks, een stijging met 1,5% t.o.v. 2013). Voor de bouw van nieuwe eengezinswoningen werden 3.096 vergunningen uitgereikt (+3% t.o.v. 2013).

Voor verbouwingen is het aantal afgeleverde bouwvergunningen ook gestegen, met 3% tot 3.607. Het gaat om doorgedreven verbouwingen waarvoor een vergunning nodig is. Voor andere verbouwingen en kleinere renovatiewerken is geen vergunning nodig.

De situatie is wel in elk arrondissement anders. In het arrondissement Turnhout werden 10% minder vergunningen voor nieuwe eengezinswoningen uitgereikt maar wel 18% meer voor appartementen.

Verschillende redenen
De redenen voor de toename van het aantal vergunningen voor nieuwe woningen zijn velerlei, zegt de Bouwunie. Vooral in de eerste maanden van 2014 zagen we een sterke stijging omwille van de anticipatie op de strengere bouweisen vanaf 1 januari (lager maximum E-peil en verplicht minimum aandeel hernieuwbare energie) en ook op de minder interessante woonbonus. Om de strengere eisen te vermijden, moest de vergunning voor 1 januari 2014 aangevraagd zijn. De aflevering volgde dan in de eerste maanden van vorig jaar.

Daarnaast staat de rente al enkele maanden erg laag. Het is dus interessant om geld te lenen voor investeringen. Dit geldt voor wie wil investeren in een eigen woning, maar ook voor andere vastgoedinvesteringen omdat andere beleggingen ofwel praktisch niets meer opbrengen ofwel niet zo zeker zijn.

Voorts ruilen de jongste jaren heel wat mensen hun grotere, maar ook iets oudere villa of eengezinswoning in voor een nieuw appartement. Kleiner meestal, maar met alle moderne wooncomfort. Hierdoor neemt de vraag naar nieuwe, comfortabele appartementen toe.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer