Nieuws Kempen Meer dan helft van ziekenhuisapothekers kent GDP niet

Meer dan helft van ziekenhuisapothekers kent GDP niet

Meer dan helft van ziekenhuisapothekers kent GDP niet

pharma & care postnlDe Belgische ziekenhuisapothekers zijn onvoldoende bekend met de Good Distribution Practice-richtlijnen die de Europese Unie in 2013 invoerde. Tot dat besluit komt PostNL Pharma & Care België uit Turnhout na een rondvraag bij 100 Belgische ziekenhuizen. “64% van de Belgische ziekenhuisapothekers blijkt de GDP-richtlijnen niet te kennen. In Wallonië kent slechts 18% van de ondervraagden de regelgeving. Vlaanderen scoort iets beter: daar is 4 op de 10 ziekenhuizenapothekers bekend met GDP”, legt Annick Peeters, marketing project manager, uit.

De ontwikkeling en het beschikbaar stellen van geneesmiddelen gebeurt onder de grootste kwaliteitsbewaking. Om dit kwaliteitsniveau op elk moment te kunnen behouden, voerde de Europese Unie in 2013 de GDP-richtlijnen in. Deze GDP-regelgeving moet ervoor zorgen dat doorheen elke schakel van het distributieproces de kwaliteit van farmaceutische producten bewaard blijft.

Na meer uitleg over GDP geeft 88% van de geïnterviewden aan dat de eisen die zijn opgenomen in de richtlijnen, belangrijk tot heel belangrijk zijn. “Dit is een positief signaal, maar er is nog veel werk aan de winkel”, gaat Annick Peeters verder. “De resultaten van ons onderzoek geven aan dat bij zij die bekend zijn met GDP, slechts 56% conform de richtlijnen werkt. Nochtans zijn de richtlijnen verplicht voor alle partijen die betrokken zijn bij de opslag, het vervoer en de verwerking van geneesmiddelen, van fabrikant tot apotheker.”

Forse investeringen
Om te voldoen aan de GDP-richtlijnen heeft PostNL Pharma & Care België de afgelopen jaren enkele miljoenen euro’s geïnvesteerd in onder meer 53 nieuwe vrachtwagens voor geconditioneerd transport en koelfaciliteiten in het distributiecentrum. Daarnaast krijgt het personeel op permanente basis trainingen op het gebied van GDP en hygiëne.

“Als gespecialiseerde, logistieke dienstverlener willen we alles in het werk stellen om GDP beter bekend te maken. Tenslotte gaat het om het meest dierbare dat er is: onze gezondheid”, besluit Annick Peeters.

Pharma & Care telt 250 vaste medewerkers.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer