Nieuws Kempen Meeste fietsers naar het werk in de provincie Antwerpen

Meeste fietsers naar het werk in de provincie Antwerpen

Meeste fietsers naar het werk in de provincie Antwerpen

SONY DSCIn de provincie Antwerpen verplaatst bijna 1 op 4 van de werkende bevolking zich met de fiets naar het werk. Onze provincie staat daarmee samen met Oost-Vlaanderen op nummer 1 van alle Belgische provincies. De gegevens komen uit de eerste Mobiliteitsbarometer van de HR-groep Acerta.

Het woon-werkverkeer wordt vaak als de oorzaak bestempeld van de huidige fileproblematiek. “Nog nooit waren meer personen beroepsactief”, weet Sarah Peeters, Director bij Acerta Consult. “Hierdoor moeten meer werknemers dagelijks de afstand tussen woonplaats en werkplaats overbruggen en stijgt de congestie op de wegen. Maar opvallend is wel dat de afstand die ze individueel afleggen, niet stijgt.” In Wallonië leggen ze op een werkdag gemiddeld 25 kilometer af tegenover 18 kilometer in Vlaanderen.

Werknemers uit de provincie Antwerpen wonen relatief dicht bij hun werkplaats in vergelijking met de andere provincies. In de provincie Antwerpen legt de gemiddelde werknemer een afstand van 16 kilometer af tussen zijn woon- en werkplaats.

Volgens de Mobiliteitsbarometer is de fiets de jongste jaren aanzienlijk populairder geworden als vervoersmiddel om naar het werk te gaan. Antwerpen is de grootste fietsprovincie van ons land: bij de bedrijven die nauwgezet bijhouden hoe hun werknemers zich naar het werk verplaatsen, gebruikt 24% van de Antwerpenaren de fiets om zich naar het werk te verplaatsen. Het gemiddelde in België ligt op 18%.

Verkeerscongestie
Het feit dat de fiets een prominentere plaats inneemt, kan worden toegeschreven aan uiteenlopende oorzaken. “De stijgende verkeerscongestie door structurele files stimuleert werknemers om andere uitwegen te zoeken tijdens de spitsuren zoals de fiets. De werkgever kan een voordelige fietsvergoeding toekennen aan zijn werknemers, terwijl die laatste met minder stress aan de slag gaat. Daarnaast zorgt de intrede van de elektrische fiets ervoor dat langere afstanden kunnen worden afgelegd zonder al te veel inspanningen te moeten leveren. Alhoewel dat zich nog niet in een groter aantal kilometers vertaalt, verwachten we in de toekomst nog meer progressie in het fietsgebruik”, aldus Sarah Peeters.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer